Începând cu prima zi de viață a nou-născutului, părinții pot primi din partea statului o serie de stimulente financiare, acordate cu scopul de a ajuta familia în etapa de îngrijire și dezvoltare a copilului. Alocații și indemnizații oferite stat în 2025 pentru copiii și părinții din România.

Ajutorul din partea statului reprezintă un sprijin oferit direct familiilor pentru asigurarea unui start armonios în primii ani de viață ai copilului. Care este lista beneficiilor financiare pentru părinți și copii.

Stimulent pentru nou-născuți în valoare de 2.500 de lei oferit în București

Beneficiază de stimulent pentru nou-născuți părinții/părintele copilului/copiilor care au domiciliul sau reședința pe raza administrativ-teritorială a municipiului București de cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii. Pentru a primi acest ajutor financiar, nașterea trebuie să fie înregistrată într-o materninate din cadrul unităților sanitare cu paturi de la nivelul municipiului București.

Stimulentul de nou-născut, în valoare de 2.500 de lei, se acordă o singură dată, pentru fiecare nou-născut din familie. Termenul de depunere a dosarului este de o lună de la data nașterii copilului.

Important de menționat că, stimulentul financiar nu se acordă solicitanților care au datorii neeșalonate către bugetul local.

Vouchere Materna în valoare de 2.000 lei acordate în Capitală

Voucherele Materna, în valoare de 2.000 lei, se acordă femeilor însărcinate cu vârsta peste 18 ani, cu domiciliul stabil sau viză de reședință în București, de cel puțin 6 luni de la data depunerii cererii, după săptămâna a 10-a de sarcină. Persoanele care depun dosarul pentru vouchere Materna nu trebuie să aibă datorii la bugetul local.

Voucherele se oferă cu scopul de a încuraja efectuarea diverselor consultații medicale ori pentru achiziționarea medicamentelor necesare, atât la începutul sarcinii, cât și la finalul acesteia.

Voucherele se acordă în două tranșe:

  • începând cu săptâmâna a 10-a de sarcină, se acordă prima tranșă a voucherului în valoare de 1.000 lei;
  • începând cu săptămâna a 24-a de sarcină, se acordă și următoarea tranșă a voucherului în valoare de 1.000 lei. (Începând cu săptămâna a 24-a de sarcină, femeia însărcinată revine cu o nouă adeverință de la medicul ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii și o copie a ecografiei morfologiei de sarcină trimestrul II, după caz).

Femeile însărcinate care depun dosarul începând cu săptămâna a 24-a de sarcină vor primi doar a doua tranșa a voucherului în valoare de 1.000 de lei.

Sprijin pentru nou-născuți în valoare de 2.000 de lei, acordat până în anul 2027

În perioada 2024-2027, tichetele sociale destinate mamelor cu nou-născuți vor fi finanțate prin “Programul Incluziune și Demnitate Socială”, bugetul total dedicat acestei măsuri fiind de 120 milioane euro.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic este de 2.000 de lei și se va acorda într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027).

Stimulentul financiar se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, dacă acestea se încadrează în următoarele categorii:

  • Mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziție scrisă a primarului;
  • Mame care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
  • Mame aflate în situații de risc;
  • Victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și altele asemenea și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate;
  • Mame care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
  • Mame minore.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin intermediul acestor tichetele electronice, pot fi achiziționate produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (șampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf etc.

Indemnizația pentru creșterea copilului

Indemnizația pentru creșterea copilului reprezintă o sumă lunară pe care un părinte, care a realizat venituri, o primește pe durata concediului. Suma calculată, care se acordă în concediul pentru creșterea copilului, se poate primi până la împlinirea vârstei de 2 ani ai copilului, iar în cazul copiilor cu grad de handicap, perioada se poate prelungi până la 3 ani, în urma documentelor doveditoare depuse.

Părinții copilului nou-născut, mama sau tata, pot beneficia de indemnizație pe durata aleasă din concediului de creștere copil. Suma lunară se va calcula în funcție de veniturile obținute ale părintelui, după depunerea actelor pentru acordarea dreptului.

Dreptul la indemnizație se acordă:

Începând cu perioada când încetează concediul și indemnizația de maternitate (minim 42 de zile de la data nașterii copilului);

Începând cu data nașterii copilului, dacă persoanele nu îndeplinesc condițiile legale pentru acordarea concediului de materninate (eleve/studente/tata sau dacă mama copilului nu îndeplinește condițiile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului), dacă cererea este depusă în termen de cel mult 60 de zile de la acea dată;

Începând cu data adopției, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului în regim de urgență sau încredințării copilului, dacă cererea este depusă în termen de cel mult 60 de zile de la acea dată.

Cine poate beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului:

  • Oricare dintre cei doi părinți ai copilului;
  • Persoana care a adoptat copilul/ persoana căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției;
  • Persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență;
  • Asistentul maternal pentru copiii naturali sau adoptați; Persoana care a fost numită tutore legal al copilului.

Descoperă lista cu documente utile pentru dosarul de indemnizație creștere copil.

Stimulent de inserție de 1.500 lei sau 600 lei

Stimulentul de inserție este ajutorul financiar pe care îl pot primi persoanele care au beneficiat de concediu creștere copil și s-au întors la serviciu după terminarea perioadei.

  • (Pot beneficia de stimulent de inserţie persoanele care indeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului).

Au fost introduse două cuantumuri ale stimulentului de inserție, de 1.500 lei, respectiv 650 lei, în funcție de data realizării de către persoana îndreptățită, de venituri supuse impozitului. Mai exact, în funcție de data la care părinții/părintele se întoarce la serviciu, din concediu de creștere copil. Se poate beneficia de suma stimulentului de inserție astfel:

  • 1.500 lei, în situaţia în care solicitantul realizează venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi. (Dacă solicitantul se întoarce la locul de muncă înainte de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului/respectiv 1 an:

Stimulentul se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. 

Ulterior, cuantumul stimulentului de inserție este de 650 lei până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

  • 650 lei, în situaţia în care solicitantul realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi;

Se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.

Conform modificărilor legislative, începând cu data de 17.05.2021 a fost abrogată prevederea referitoare la obţinerea de venituri supuse impozitului cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi în vederea acordării stimulentului de inserție până la 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

Mai exact, acum primesc stimulent de inserție, în valoare de 650 de lei, și părinții care se întorc din concediu de creștere copil după finalizarea celor doi ani/trei ani în cazul copiilor cu dizabilități.

Stimulentul se acordă:

  • începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptățită realizează venituri impozabile, dacă solicitantul depune cererea în acest sens în termen de 30 de zile lucrătoare de la această dată.
  • începând cu data depunerii cererii, dacă aceasta este depusă după expirarea termenul de 30 de zile.

Alocația de stat pentru copii

Alocația de stat se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetățeni români, fără discriminare, dar și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal ori profesional, organizate în condițiile legii, până la finalizarea acestora.

Dreptul la alocația de stat se stabilește începând cu prima zi de viață a copilului și se acordă de luna următoare celei în care s-a născut

În 2025, alocațiile de copii au valoarea:

  • 719 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau pentru copiii cu dizabilități până la vârsta de 18 ani;
  • 292 lei/lună pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani.

Citește despre lista documentelor necesare pentru dosarul de alocație

Alocație pentru susținerea familiei (înlocuită cu venitul minim de incluziune)

Alocația pentru susținerea familiei este un ajutor de la stat care se oferă familiilor cu venituri reduse, ce au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Începând cu luna ianuarie 2024, ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei au fost înlocuite cu venitul minim de incluziune.

Cuantumul lunar al alocației complementare (venitul minim de incluziune, VMI) se stabilește în funcție de tipul de familie, venitul net lunar pe membru și numărul de copii aflați în întreținere.

VMI se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net calculat în conformitate cu legea* mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru fiecare dintre cele două componente:

  • Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net* trebuie să fie de 346 lei/ persoană, respectiv 504 lei în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani;
  • Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului* trebuie să fie de 879 lei/membru de familie.

Citește mai multe despre alocația complementară/venitul minim pe incluziune.

Indemnizația lunară aferentă concediului de acomodare

„Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente (drepturi de autor ori activităţi agricole), denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară”.

Legislaţia nu prevede posibilitatea majorării indemnizaţiei aferente concediului de acomodare în funcţie de numărul de copii încredințați în vederea adopţiei simultan sau consecutiv.

Indemnizația aferentă concediului de acomodare nu reprezintă un drept ori un beneficiu social acordat copilului (cum este alocația de stat pentru copii, indemnizația creștere copil etc), ci are rolul de a înlocui veniturile salariale pe care adoptatorul nu le mai primește în perioada în care se află în concediu de acomodare.

Cum se calculează cuantumul contribuției pentru concediul de acomodare

Cuantumul contribuției se calculează prin aplicarea cotei procentuale prevăzute de lege, la valoarea indemnizației, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

„Conform art. 50 alin. (1^1) din Legea nr. 273/2004: „Cuantumul indemnizaţiei lunare prevăzute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei. Cuantumul indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei.”

Mai multe informații utile despre indemnizația aferentă concediului de acomodare găsești aici.

Editor : C.S.

Share.
Exit mobile version