Statele Unite l-au recunoscut, marţi, pe liderul opoziţiei din Venezuela, Edmundo Gonzalez, drept preşedinte ales, în urma scrutinului din iulie când preşedintele în exerciţiu Nicolas Maduro a fost declarat câştigător în pofida acuzaţiilor de fraudă pe scară largă, relatează DPA, potrivit Agerpres. 

Secretarul de stat american Antony Blinken a scris pe platforma X că poporul venezuelean „a vorbit răspicat” în luna iulie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Democraţia presupune respect faţă de voinţa alegătorilor”, a menţionat Blinken.

Autorităţile de la Caracas au calificat „ridicolă” recunoaşterea de către SUA a lui Edmundo Gonzalez Urrutia ca „preşedinte ales” al Venezuelei.

„Ridicolul Blinken, un inamic declarat al Venezuelei, insistă pentru a reîncepe (cu Gonzalez Urrutia) de această dată cu un ‘Guaido 2.0’ sprijinit de fascişti şi terorişti subordonaţi politicii americane”, a transmis Ministerul de Externe venezuelean care face referire la Juan Guaido, autoproclamat preşedinte în 2019 şi recunoscut ca preşedinte interimar de către SUA.

La scurt timp după alegerile din Venezuela din luna iulie, SUA şi mai multe ţări latino-americane au anunţat că îl consideră pe Edmundo Gonzalez drept câştigător al scrutinului, în timp ce Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării rezultatele oficiale.

Gonzalez a călătorit în Spania în luna septembrie şi a cerut azil politic. Anterior, în Venezuela fusese emis un mandat de arestare pe numele său pentru acuzaţii precum sabotaj, complot şi uzurpare de funcţii.

După alegerile din 28 iulie, autoritatea electorală loialistă l-a declarat câştigător pe Nicolas Maduro, aflat la putere de 11 ani, dar nu a publicat rezultatele detaliate ale scrutinului. Maduro ar urma să-şi înceapă în ianuarie al treilea mandat de şase ani.

Editor : C.L.B.

Share.
Exit mobile version