Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Contre între Simion și Nicușor Dan pe tema vaccinării. „Pandemia a fost oprită de războiul din Ucraina”/ „Dezinformează societatea”

mai 9, 2025

Liderul filialei municipale a PNL Iaşi afirmă că peste 90 la sută dintre liberalii ieşeni îl susţin pe Nicuşor Dan: Am avut rezerve faţă de el, nu le-am ascuns. Dar ca să-ţi salvezi valorile, trebuie să te aliezi cu omul care le poate duce mai departe

mai 9, 2025

Cinci europarlamentari merg la parada lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei. „Dorim ca armele din Ucraina să tacă definitiv”

mai 9, 2025

Video Au apărut cireșele în piețe, la prețuri care pot ajunge la 150 de lei/ kg. Pe tarabe sunt doar importuri. „Mai bine investim în aur”

mai 9, 2025

Video Un câine ar fi fost împușcat pe o stradă de lângă Timișoara. Un bărbat a fost surprins pe camera de supraveghere

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Riscuri economice grave pentru România. Analist: „Dacă ne îndepărtăm de Europa, va fi un dezastru care nu mai poate fi oprit”
Afaceri

Riscuri economice grave pentru România. Analist: „Dacă ne îndepărtăm de Europa, va fi un dezastru care nu mai poate fi oprit”

By Sala de Presămai 6, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Leul, moneda națională a României, este în pericol. Investitorii sunt extrem de îngrijorați de perspectiva ca la Palatul Cotroceni să ajungă un izolaționist, așa că vor să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele. Pentru prima oară în istorie, Banca Națională a anunțat că un euro a sărit 5 lei. Afectați sunt cei care au credite în valută, dar și cei care vor să-și cumpere o casă sau au chiria legată de moneda europeană. Incertitudinea politică lovește și în cei cu au rate în lei. Indicele Robor a crescut și a sărit de 6%.

Leul s-a depreciat după primul tur al alegerilor prezidențiale cu 1,2%. Banca Națională a anunțat că un euro valorează astăzi 5 lei și 4 bani. Este pentru prima oară când se depășește pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. Oficialii Băncii Naționale recunosc presiunea mare pe curs, venită de la scăderea intrărilor de valută și creșterea ieșirilor de capital. Potrivit unor informații Digi24, ieri BNR ar fi cheltuit 1,5-2 miliarde de euro pentru a ține cursul în frâu. Oficialii de la BNR nu confirmă intervenția și nici suma cheltuită și spun că efectele economice ale deprecierii monedei naționale nu sunt mari.

Un leu mai slab aduce scumpiri și rate mai mari la credite

Cert este că deprecierea leului lovește în toți românii. Vom plăti mai mult la abonamentele la cablu, telefon, Netflix. Cei care plătesc chiria în euro, de exemplu, vor scoate mai mulți bani din buzunar. O chirie de 400 de euro s-a scumpit de vineri și până azi cu 24 de lei.

Cu un leu mai slab le va fi mai greu românilor să cumpere o casă dacă vânzătorul cere prețul în euro, iar venitul lor e în lei. Și achiziția unei mașini va costa mai mult.

Afectați de tumultul politic sunt și cei care au rate în lei. Indicele ROBOR, de care depind ratele la creditele în lei cu dobandă variabilă luate înainte de mai 2019, a crescut. Cel la 3 luni a urcat peste 6%.

Dobânzile au crescut deja

Incertitudinea legată de păstrarea drumului european al României și după 18 mai a dus și la creșterea dobânzilor la care se împrumută statul. Cu efecte destul de concrete – Ministerul Finanțelor a vrut să împrumute ieri 500 milioane lei, la o scadență de 4 ani și o dobândă de 6,3%. Nu a reușit acest lucru. Băncile au fost dispuse să crediteze statul cu mai puțin și doar la dobânzi mult mai mari. Ministerul Finanţelor planificase să atragă luna aceasta de la băncile comerciale cel mult 6,06 miliarde lei.

Efectul creșterii dobânzilor la care se împrumută statul este agravarea situației finanțelor publice. Cheltuielile bugetului cu dobânzile la datoria publică au fost de 12,5 miliarde lei în primele trei luni, în creștere cu 64% față de aceeași perioadă din 2024. Și asta într-o perioadă în care România trebuie să reducă drastic deficitul de la 8-9% anul trecut până la 7%, dacă vrea să evite retrogradarea la categoria „junk”, adică să intre în plutonul țărilor nerecomandate investițiilor, ceea ce ar duce la dobânzi și mai mari și retragerea unor investitori.

De ce se tem românii

Românii sunt deja îngrijorați că devalorizarea leului le va afecta viața de zi cu zi:

-Categoric, se vor scumpi toate, și așa suntem într-o situație critică. Nu știm exact ce ne așteaptă, dar probabil că nu bine. Din păcate.

-Din cauza alegerilor, sigur se destabilizează țara, o să fie și mai rău, cel puțin așa mă gândesc eu. O să fie foarte rău.

-Pe termen lung ne afectează, urcă toate, inclusiv prețuri, tot.

-Influențează foarte mult, în special tinerii, pentru că noi, deși suntem studenți, nu avem venituri foarte mari, nu putem, nu ne permite timpul să lucrăm și să avem venituri. Deci mi se pare o decizie foarte proastă.

Deficit bugetar uriaș

Analistul economic Dragoș Cabat a explicat la Digi24 corelația între gândirea investitorilor, comportamentul lor și turbulențele de pe scena politică.

„Atunci când este instabilitate politică, instabilitate economică, apare această nervozitate și în rândul investitorilor. Sigur că se poate argumenta că oricând există vânzători, există și cumpărători, deci totdeauna există și unii care cumpără. Dar presiunea acum este foarte mare atât pe piața de capital, cât și pe piața valutară, în special pentru investitorii străini care tind să iasă din România în perioada aceasta.

Se tem foarte mult de această volatilitate și se tem și mai mult de faptul că potențial, rezultatul acestor alegeri va fi unul negativ, care ar însemna o depărtare a României de la valorile europene și eventual și cu un guvern tot așa, care să îndepărteze de la valorile europene și asta ar însemna să nu mai atragem bani europeni și ar însemna, din păcate, în ziua a 2-a după un asemenea vot al românilor, ar însemna că agențiile de rating ar declasifica România la junk”, a explicat analistul.

„Ceea ce ar însemna că o parte dintre investitori, în special instituțiile financiare și investitorii străini, nu vor mai avea dreptul, prin prin normele lor interne, să investească în România, atât în titlurile de stat românești, cât și în acțiunile românești. „Iar asta împinge piața de capital și piața valutară. Piața de capital o împinge în jos cu scăderi ale prețurilor, iar piața valutară o împinge în sus cu o depreciere a leului și o apreciere a monedei unice față de leu”, a adăugat el.

Dincolo de deprecierea leului și posibila plecare a investitorilor străini, România mai are și problema deficitului uriaș.

„Nu există un fel sau altul pentru rezolvarea găurii bugetare în perioada următoare. Dacă un politician spune că există vreo soluție miraculoasă în momentul acesta de a micșora deficitul bugetar, fără să crească taxele, atunci minte, pentru că își dorește voturi. Nu se poate, nu se mai poate în momentul acesta, pe termen foarte scurt. Ca să punem în acest moment o stavilă acestui deficit bugetar care este foarte mare – se poate duce la 9- 10% – și să-l aducem măcar la 7% unde am propus partenerilor noștri europeni, în perioada următoare trebuie rapid crescut TVA-ul cu 2% sau maxim 3% și crescute și alte taxe. Pe de altă parte trebuie reduceri la cheltuielile bugetare, ceea ce înseamnă o înghețare a unor cheltuieli și reduceri în alte părți”, a explicat analistul.

El a adăugat că „pentru omul de rând, creșterea TVA va însemna scumpire, va însemna inflație, deci lucrurile vor fi mai scumpe în perioada viitoare și românii vor trăi ceva mai prost”.

„Dacă coroborăm și cu deprecierea cursului de schimb, că va însemna o majorare a prețurilor. Dar există posibilitatea ca, dacă nu ne ne ducem către o îndepărtare de Uniunea Europeană, să avem o salvare de la fondurile europene pe care încă le avem și încă le putem accesa”, a adăugat analistul.

Cabat mai spune că, indiferent care dintre cei doi candidați voa câștiga legerile, o să urmeze o perioadă grea.

„Numai că dacă ne îndepărtăm de Europa și acel candidat câștigă alegerile, va fi un dezastru care nu prea mai poate fi oprit în niciun fel. În schimb, dacă continuăm calea europeană și cu niște constrângeri bugetare și, desigur, cu majorare de taxe, în perioada următoare este posibil să revenim pe un curs care poate fi menținut până la finalul anului, în așa fel încât românii să nu simtă chiar atât de tare situația economică prin care trecem”, a mai spus el.

Editor : M.B.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Video Au apărut cireșele în piețe, la prețuri care pot ajunge la 150 de lei/ kg. Pe tarabe sunt doar importuri. „Mai bine investim în aur”

S&P Global: Criza politică din România ar putea afecta sursele de finanţare externă. Parlamentarele anticipate, o presiune în plus

Ministerul Energiei insistă pentru renegocierea PNRR. Pericolul închiderii termocentralelor pe cărbune

Camera de Comerţ a SUA face apel la responsabilitate și dialog: Alegerile trec, dar economia trebuie să rămână în picioare

Alarmă la Bruxelles. Porturile Europei ajung sub dominația Chinei: „Este o vulnerabilitate strategică”

Consilier BNR: Dacă nu schimbăm direcţia vaporului numit România, duminica viitoare Titanic scrie pe noi

Importanța angajaților străini pentru economia zonei euro. Ce spune Banca Centrală Europeană

Guvernul vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Boloș: Discuţiile cu Bruxelles-ul nu sunt de a nu ne respecta angajamentul

Boloș: Nu se pune problema să semnăm un acord cu FMI. Sunt reforme mult mai usturătoare decât cele pe care le avem în PNRR

Alegerile Editorului

Liderul filialei municipale a PNL Iaşi afirmă că peste 90 la sută dintre liberalii ieşeni îl susţin pe Nicuşor Dan: Am avut rezerve faţă de el, nu le-am ascuns. Dar ca să-ţi salvezi valorile, trebuie să te aliezi cu omul care le poate duce mai departe

mai 9, 2025

Cinci europarlamentari merg la parada lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei. „Dorim ca armele din Ucraina să tacă definitiv”

mai 9, 2025

Video Au apărut cireșele în piețe, la prețuri care pot ajunge la 150 de lei/ kg. Pe tarabe sunt doar importuri. „Mai bine investim în aur”

mai 9, 2025

Video Un câine ar fi fost împușcat pe o stradă de lângă Timișoara. Un bărbat a fost surprins pe camera de supraveghere

mai 9, 2025

Dezbatere Nicușor Dan – George Simion. Ce soluții propun candidații pentru sistemul de educație

mai 9, 2025

Cele mai recente știri

Ilie Bolojan, întrevedere cu vicepreşedintele executiv al CE, Roxana Mînzatu/ Discuţiile au vizat strategia privind Marea Neagră şi consolidarea apărării pe Flancul Estic, accelerarea accesării fondurilor europene şi recuperarea întârzierilor din PNRR

mai 9, 2025

Marea Britanie finanțează cu milioane de lire sterline securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a Ucrainei

mai 9, 2025

S&P Global: Criza politică din România ar putea afecta sursele de finanţare externă. Parlamentarele anticipate, o presiune în plus

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.