Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Garry Kasparov: Dacă nu votezi pentru că ai impresia că decizia nu e în mâinile tale, poţi să ajungi ca în Rusia sau China

mai 11, 2025

Tenis de masă: Elena Zaharia a obţinut bronzul la simplu feminin la CE U21. Ea este campioană europeană la dublu mixt

mai 11, 2025

Încetarea focului dintre India şi Pakistan, încălcată la câteva ore după ce a fost anunţată de Donald Trump. Explozii la graniță

mai 11, 2025

Criză în porturile din SUA: 12 ore fără nicio navă de marfă din China. Comerțul, blocat ca în pandemie după tarifele lui Trump

mai 11, 2025

Turcia este pregătită să îşi asume obligaţia de a monitoriza o eventuală încetare a focului în Ucraina

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Vaccinarea în timpul sarcinii. Ce spun medicii despre riscuri și beneficii: “Există un vaccin, recent intrat pe piața românească”
Sănătate

Vaccinarea în timpul sarcinii. Ce spun medicii despre riscuri și beneficii: “Există un vaccin, recent intrat pe piața românească”

By Sala de Presămartie 22, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) există o serie de vaccinuri sigure în sarcină, care nu prezintă niciun risc pentru mamă sau făt. Sandra Alexiu, medic și președinte al Asociației Medicilor de Familie din București a declarat pentru Digi24 care sunt principalele beneficii ale vaccinurile recomandate în sarcină.

Vaccinarea în timpul sarcinii este făcută doar de către medicul specialist, în urma recomandării acestuia, în funcție de beneficii și posibile riscuri, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Beneficiile vaccinării în sarcină

“Noi, medicii de familie, avem posibilitatea să vaccinăm femeile însărcinate pentru a proteja atât mama, cât și copilul. Vaccinând gravida, ajutăm mama să producă, dintr-o dată, un număr mare de anticorpi, care pot să traverseze bariera feto-placentară. Asta înseamnă că, anticorpii, pot trece din sângele mamei, prin cordonul ombilical, la placentă și apoi la copil.

(Anticorpii sunt molecule de dimensiuni mari care, ulterior, nu mai pot trece prin laptele matern, nu pot să traverseze cealaltă barieră de la canalele galactofore, pentru a ajunge la făt).

Odată cu vaccinarea în timpul sarcinii, mama este protejată și produce anticorpi care trec la făt, iar copilul se naște cu anticorpi gata formați.

Există vaccinuri care se recomandă gravidelor, iar ele sunt incluse atât în programul național de vaccinare, însă pot fi și achiziționate separat, contra cost, dar cu facilități extra.”, a declarat medicul de familie.

Vaccinuri recomandate femeilor însărcinate

„Primul vaccin pe care îl facem copiilor, noi, medicii de familie, este la șase săptămâni, minim, iar până atunci copiii sunt complet neprotejați dacă nu au anticorpi de la mama. Nevaccinarea mamei este și motivul pentru care, în prezent, avem în maternități și în spitalele de copii nou-născuți care fac tuse convulsivă și mor.

Avem la dispoziție, în România, un vaccin care se face gratuit în sarcină (în jurul săptămânii 31 de sarcină), cu scopul de a proteja atât mama, cât și copilul.

De asemenea, avem și vaccinul gripal, care este permis în orice moment al sarcinii.

Un alt vaccin permis în sarcină este cel contra difteriei, tetanosului și tusei convulsive, care se numește și ADACEL (Tdap), același vaccin cu cel pe care îl facem copiilor la vârsta de 14 ani în programul național (Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți). Acest vaccin este gratuit, se scrie pe rețetă și se eliberează din farmacie.

Și mai există încă un vaccin, recent intrat pe piața românească, dar nu atât de nou, deoarece în Europa se folosește deja, și anume un vaccin împotriva virusului sincițial respirator (VSR).

Infecția cu virusul sincețial respirator poate produce dezastre, deoarece afectează plămânii și produce o tuse prelungită (atât în cazul adulților, cât și a copiilor), simptom care poate duce la destabilizări ale plămânului și care poate lăsa, pe termen lung, sechele.

De asemenea, la sugari, virusul sincețial respirator poate duce la bronșită, respectiv inflamarea bronhiilor și a bronșiolelor, dar și la astm.

Vaccinul împotriva virusului sincițial respirator nu este inclus, încă, în schema națională și nu poate fi gratuit, însă există carduri de reducere pe care femeile însărcinate le pot primi fie de la medicul de familie, fie direct din farmacie, și le pot folosi la achiziționarea vaccinului.

Pachetele de servicii care sunt oferite femeilor în timpul sarcinii sunt decontate de Casa Națională de Asigurări

“Consultațiile prenatale pot fi făcute lunar la medicul de familie. Doar pentru gravidele care sunt încadrate într-o sarcină la risc se recomandă și consult la medicul obstetrician.

Medicii de familie pot trimite pacientele gravide, cu bilet de internare de o zi, în maternități, acolo unde sunt decontate, în prezent, analize, ecografii morfofetale și dublu test, acolo unde este cazul.

Recomandarea noastră este ca fiecare femeie să își urmărească atent sarcina, atât la medicul de familie, cât și de către medicul specialist obstetrician, când este necesar, pentru a se asigura că vor naște un copil la termen și sănătos.

Sunt afecțiuni care pot fi depistate în timpul sarcinii, odată cu controalele periodice la medic, și care pot fi tratate la timp, iar în felul acesta putem evita nașterea prematură sau alte probleme la naștere”, conchide medicul Sandra Alexiu.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Suplimentul pe care medicii îl recomandă pentru un somn odihnitor: „Favorizează relaxarea și contribuie la reducerea oboselii”

Legătura dintre alimentele ultraprocesate şi debutul precoce al bolii Parkinson

„Sleepmaxxing”, trendul viral pe rețelele sociale care promite un somn odihnitor. Care sunt riscurile unor obiceiuri repetate în exces

De ce nu trebuie să iei antibiotice când ești răcit. Medicii avertizează: „Există efecte secundare grave pe termen lung”

Băutura pe care specialiștii în nutriție o recomandă pentru sistemul digestiv: „Este bogată în fibre și reduce inflamația”

Combinații de vitamine și suplimente pe care să nu le administrezi împreună. Medic: „Substanțele pot avea interacțiuni negative”

Infecții nosocomiale confirmate la Spitalul Județean din Târgu Jiu. Blocul operator și cel de nașteri au fost închise

Zeci de oameni au ajuns la spital cu muşcături de căpuşe. Sfaturile autorităţilor de sănătate publică

Video Criză la Institutul C.C. Iliescu din București. Pacienții cu urgențe cardiace nu pot fi tratați din lipsă de personal

Alegerile Editorului

Tenis de masă: Elena Zaharia a obţinut bronzul la simplu feminin la CE U21. Ea este campioană europeană la dublu mixt

mai 11, 2025

Încetarea focului dintre India şi Pakistan, încălcată la câteva ore după ce a fost anunţată de Donald Trump. Explozii la graniță

mai 11, 2025

Criză în porturile din SUA: 12 ore fără nicio navă de marfă din China. Comerțul, blocat ca în pandemie după tarifele lui Trump

mai 11, 2025

Turcia este pregătită să îşi asume obligaţia de a monitoriza o eventuală încetare a focului în Ucraina

mai 11, 2025

Nor toxic de clor în Catalonia: Peste 160.000 de oameni, blocați în case

mai 11, 2025

Cele mai recente știri

Garry Kasparov: Dacă nu votezi pentru că ai impresia că decizia nu e în mâinile tale, poţi să ajungi ca în Rusia sau China, unde votul tău este irelevant/ Aşa că bucură-te sau doar fii mândru că poţi de fapt să schimbi ceva când alegi un nume – VIDEO

mai 11, 2025

Video Simona Halep, mesaj la trei luni după retragere: „Tenisul m-a învăţat cine sunt. Acum e timpul să aflu cine pot fi dincolo de el”

mai 11, 2025

Premierul slovac a luat în derâdere „încercările UE de a-l împiedica să participe la parada de la Moscova”. Ce a vorbit cu Putin

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.