MET Group, grup energetic din Elveţia, a raportat în 2024 venituri consolidate de 17,9 miliarde de euro, în scădere de la cele 24,5 miliarde de euro înregistrate în 2023.
„Compania a înregistrat al treilea cel mai profitabil an din istoria sa, cu venituri consolidate de 17,9 miliarde de euro. Veniturile au scăzut de la cele 24,5 miliarde de euro înregistrate în 2023, reflectând normalizarea preţurilor la energie”, anunţă grupul.
Volumul total de energie electrică tranzacţionat în 2024 a ajuns la 76 TWh (în creştere de la 68 TWh în 2023), iar volumul de gaze naturale tranzacţionat a crescut semnificativ, până la 140 miliarde metri cubi (de la 88 miliarde metri cubi în 2023).
”Gazul natural şi gazul natural lichefiat (GNL) joacă un rol esenţial în asigurarea aprovizionării cu energie a Europei şi sunt elemente-cheie ale tranziţiei energetice, fiind combustibilii fosili cu cea mai redusă amprentă de carbon. În calitate de combustibili de tranziţie, gazul natural şi GNL-ul susţin sursele de energie regenerabilă dependente de condiţiile meteorologice. Pe segmentul de GNL, în anul 2024, MET Group a importat 22 de încărcături în Europa. Compania a încheiat un acord de achiziţie de GNL pe 10 ani cu Shell, pentru a furniza clienţilor europeni GNL provenit din SUA, şi a semnat un parteneriat cu Celsius pentru construirea primei nave de transport a MET, cu livrare programată în anul 2027”, anunţă grupul.
Ca parte a strategiei sale de susţinere a tranziţiei verzi, MET a continuat anul trecut investiţiile în active regenerabile, construind un portofoliu diversificat din punct de vedere tehnologic. Compania are în operare 414 MW de proiecte solare şi eoliene onshore, 112 MW în construcţie şi alte proiecte în pregătire, în 8 ţări europene.
Sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS) ocupă, de asemenea, un loc important în portofoliul MET – la finalul anului trecut, MET Group a achiziţionat 100% din acţiunile Comax France, operator şi dezvoltator de proiecte BESS.
MET Group are o structură de business ce include tranzacţionarea de gaze naturale, GNL şi energie electrică, vânzări de gaze şi electricitate în 17 ţări, investiţii în depozite de gaze, centrale pe gaz, centrale de cogenerare (CHP) şi sisteme de stocare a energiei în baterii pentru surse regenerabile.
„După criza energetică din 2022, Europa a decis anul trecut să conducă tranziţia energetică într-o direcţie corectă, cu o abordare pragmatică. La MET, vom continua să ne jucăm rolul în rezolvarea trilemei energetice: a securităţii, a decarbonizării şi a accesibilităţii”, spune preşedintele şi CEO-ul MET Group, Benjamin Lakatos.
MET Group este o companie energetică europeană integrată, cu sediul central în Elveţia, cu activităţi şi active pe pieţele de gaze naturale şi energie electrică. MET este prezent în 17 ţări prin intermediul filialelor, 31 de pieţe naţionale de gaze naturale şi în 44 de centre internaţionale de tranzacţionare. Cei peste 1.100 de angajaţi ai companiei reprezintă aproape 60 de naţionalităţi. În 2024, MET Group a înregistrat venituri consolidate de 17,9 miliarde de euro, cu un volum total de gaze naturale tranzacţionat de 140 miliarde metri cubi şi un volum total de energie electrică tranzacţionat de 76 TWh.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.