Motivul principal pentru care suspectul crimei din Mureș, Emil Gânj, a scăpat urmăririi Poliției, a fost că acesta a primit ajutor inclusiv din partea victimei sale, a declarat miercuri ministrul de Interne Cătălin Predoiu.
„Cauza principală pentru care el a scăpat urmăririi, a fost aceea e că el a fost sprijinit, a fost ajutat, din păcate chiar și de victimă. Dar acum, concentrarea este să-l găsim”, a declarat ministrul Predoiu, care nu a detaliat exact în ce anume a constat „sprijinul” din partea victimei.
Ministrul Predoiu a fost întrebat dacă se va face o verificare internă la Poliția Mureș, în condițiile în care suspectul era căutat de mai mult timp Poliție și care, în timpul zilei, s-a întors la victima față de care avea ordin de restricție.
„Din ce date avem, înțeleg că a fost și ajutat, inclusiv de victimă, dacă aceste date sunt corecte. Pe de altă parte, orice verificări le vom face după. În momentul acesta, concentrarea este pe identificarea lui. Eforturile de analiză se fac după ce operațiunea se încheie”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
El a mai spus că Poliţia nu are date care să arate că Emil Gânj ar fi ieşit de pe teritoriul ţării, însă arealul în care este căutat este unul foarte întins.
„Au fost scotocite aproximativ 50 de hectare de pădure, dar acolo vorbim de o suprafaţă mult mai mare. Apoi, este o persoană care este obişnuită să trăiască în condiţii vitrege, deci nu este dependentă atât de mult de ceea ce înseamnă aglomerări urbane sau centre de unde să-şi procure cele necesare vieţii”, a arătat Predoiu.
Predoiu: Cazurile de violență domestică instrumentate de IGPR au fost „în cvasitotalitatea lor” rezolvate
Predoiu a spus că, în privința violenței domestice, această chestiune ține „eminamente de educație”.
„În 80% din cazurile înregistrate în ultimii 5 ani, vorbim de aproximativ 50.000 de intervenții în 2020, 150.000 în 2024, în primele aceste cinci luni ale anului vorbim de 50.000 de intervenții. În aceste cazuri, nu toate înseamnă infracțiuni, nu toate s-au confirmat. În toate cazurile documentate, 80% aveau ca autor al violențelor pe bărbat. Deci este o chestiune care ține de o anumită cultură în educație, prevenție,”, a spus Cătălin Predoiu.
Conform ministrului Predoiu, cazurile de violență domestică instrumentate de IGPR au fost în „cvasi-toalitatea lor rezolvate” și că „există o statistică pozitivă care arată că poliția a intervenit și a protejat”.
„Nu poliția este singurul instrument de protecție în ceea ce privește siguranța cetățenilor români. Vorbeam de problema educativă, de prevenție, care nu e în sarcina IGPR. Dar în același timp, nu trebuie să uităm faptul că sunt cazuri în care poliția a intervenit și a protejat. e firesc să ne concentrăm pe cazurile nerezolvate, dar îmi aduc aminte și un caz de acum o lună de zile în care a intervenit și a salvat viața unei femei”, a spus Cătălin Predoiu.
Editor : M.L.