Semnale grave din partea afaceriștilor români legate de riscul unui anumit rezultat al alegerilor din turul 2. Un sondaj intern al Romanian Business Leaders, care nu are reprezentativitate națională, dar la care au răspuns 417 de antreprenori, arată o nervozitate mare în rândul acestora. Un climat politic instabil dominat de discurs anti-investiții și retorică economică populistă va avea consecințe directe și grave asupra economiei reale. Romanian Business Leaders avertizează că, în eventualitatea unor decizii care deturnează România de la angajamentele sale europene și occidentale, mulți antreprenori anticipează că vor fi nevoiți să recurgă la concedieri pentru a proteja sustenabilitatea afacerilor.
„Din păcate, pentru perioada imediat următoare nu știu dacă are cineva scenarii foarte clar conturate, pentru că nimeni nu știe sau nu vede cumva o modalitate prin care se poate rezolva destul de rapid problema cea mai mare, care e legată în principal și de deficit, dar și de dezechilibrele bugetare. Știm cu toții că nu mai poate să aștepte. Am văzut că deficitul acum este mai mare decât a fost în primele trei luni ale anului trecut, și toate aceste semnale care arată instabilitate politică nu fac decât să accentueze criza. Iar în tot acest context avem foarte multe mesaje care discută inclusiv despre naționalizarea anumitor companii, despre nu știu, taxare mai mare sau cumva oprirea investițiilor străine în țară”, a declarat Alex Dincovici, antropolog și director RBL.
Sunt extrem de multe medii în care vedem semnale îngrijorătoare pentru economie, și orice antreprenor când vede că se apropie o criză începe să ia măsuri ca să limiteze cât de cât impactul acestei crize asupra propriei afacerii.
„Economia românească, chiar dacă ne uităm strict la cea antreprenorială, depinde foarte multe investițiile străine, de la fonduri europene, la relațiile pe care le au cu alte companii din afară și din România, dar care sunt internaționale, și între care se produc tipuri de produse și de servicii”, a continuat acesta.
Potrivit sondajului, 69% dintre antreprenori se așteaptă ca puterea de cumpărare a angajaților să scadă semnificativ. 72% dintre ei sunt microîntreprinderi, asta înseamnă că au sub 10 angajați.
Întrebat cât pot rezista aceste firme în cazul celui mai rău scenariu, Alex Dincovici spune că dacă în acest an ar putea să reziste, de la anul s-ar putea să nu o mai facă.
„Multe mesaje politice pe care le auzim de cel puțin un an par să lovească și mai tare”
„Poate că pot rezista acest an, dar la anul s-ar putea să nu mai reziste. Mai ales că din nou, multe mesaje politice pe care le auzim de cel puțin un an par să lovească și mai tare. Microîntreprinderi, care pentru multă lume sunt văzute că au de fapt un pretext pentru evaziune fiscală sau tot felul de alte lucruri de genul acesta. Și în general, taxarea microîntreprentorilor s-a mărit destul de mult în ultimii ani, și evident că povara fiscală mai mare înseamnă că e și capacitate mult mai mică de a continua să susțină mai departe propria afacere. Deci, într-adevăr, microîntreprinderile sunt vulnerabile, dar și IMM-urile sunt la fel, extrem de vulnerabile la tot acest context”, a adăugat directorul RBL.
„Nu doar creșterea taxelor sperie, pentru că multă lume se gândește că această creștere este inevitabilă, pentru că dacă ne uităm la cât de mare este acest dezechilibru și ce datorie avem, și cum arată colectarea, de exemplu, față de cât se cheltuie la nivelul statului, indiferent cât de mult ai tăia de la stat, e imposibil să crezi că poți să reglezi doar de acolo acest deficit imens pe care îl avem. Mai ales, de exemplu, știu contextul cheltuielilor suplimentare alocate pentru măsuri permise, cum ar fi cele alocate pentru apărare de către Uniunea Europeană”, a completat Alex Dincovici.
E o situație foarte complicată și lumea se așteaptă să existe taxare mai mare, se vorbește despre asta, dar nu se știe exact unde va lovi, în cine va lovi. Și cred că imprexibilitatea este o problemă foarte, foarte mare.
„Dacă încrederea se știrbește, asta afectează evident și ratingul de țară”
„Și ca să revin puțin și la mesajele legate de parcursul european, ceea ce știm este că oricât de rău ar fi, să spunem după, nu atât după alegeri, cât după formarea unui nou guvern, faptul că suntem în continuare parte din niște instituții internaționale care ne asigură totuși un cadru din care e greu să ieși și să propui ceva revoluționar, să spunem, dă totuși, oarecare stabilitate. Arată pentru investitori că pot avea în continuare încredere în țară. Dacă, în schimb, aceste lucruri sunt puse sub semnul întrebării, și din păcate, de multe ori sunt puse sub semnul întrebării declarații care nu sunt tocmai responsabile din partea mediului politic, atunci toată această încredere se știrbește, și asta afectează evident și ratingul de țară. Dacă afectează ratingul de țară, afectează și costurile la care ne împrumutăm și e un efect în cascadă de fapt”, a mai spus directorul RBL.
Editor : Liviu Cojan