Ministerul Afacerilor Interne avertizează cu privire la distribuirea pe TikTok a unor clipuri și informații false care îl dau câștigător al alegerilor prezidențiale pe George Simion. Conținutul creat cu ajutorul inteligenței artificiale, cu tehnici de tip deepfake și care are elemenete de dezinformare a fost raportat către reprezentanții platformei de socializare, mai spune MAI.

Prin urmare, structurile specializate ale MAI, informează că, „în cadrul activităților de monitorizare a mediului online, a fost identificat contul @memefacator (preafericitul), pe platforma TikTok, pe care au fost publicate materiale video generate cu ajutorul inteligenței artificiale. Aceste materiale conțin elemente de dezinformare, fiind utilizate tehnici de tip deepfake cu scopul de a discredita un candidat la funcția de Președinte al României”.

Având în vedere gravitatea conținutului, contul a fost raportat către reprezentanții platformei în vederea prevenirii propagării materialelor de natură să afecteze ordinea publică și integritatea procesului electoral, mai spune sursa citată.

De asemenea, MAI atrage atenția asupra distribuirii pe TikTok „a unor informații false referitoare la presupusa fraudare a procesului electoral”.

Astfel, utilizatorul contului TikTok @recnostinta a publicat materialul video disponibil AICI.

„Acesta prezintă imagini care imită în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de știri, printre care Hotnews și Antena 3 CNN și atribuie instituției media presupuse articole datate ulterior zilei de 18 mai, în care se afirmă în mod fals ca pe fondul câștigării alegerilor de unul dintre candidați (George Simion – n.r.) liderii partidelor tradiționale sunt arestați sau fug din țară”, mai spune sursa amintită.

MAI a adăugat că „materialul în cauză este de natură să inducă în eroare opinia publică, simulând un conținut jurnalistic legitim și vehiculând informații complet fabricate, pentru a amplifica neîncrederea cetățenilor privind desfășurarea corectă și legală a procesului electoral”.

Ministerul Afacerilor Interne a demarat procedurile legale de analiză și sesizare a instituțiilor competente, în vederea verificării posibilelor încălcări ale legislației în vigoare, inclusiv în ceea ce privește infracțiunile informatice, falsul informatic și răspândirea de informații false.

MAI reiterează „angajamentul său în lupta împotriva dezinformării și a utilizării abuzive a tehnologiilor digitale în scopuri manipulatorii, în special în context electoral”. Totodată, MAI „încurajează cetățenii să semnaleze conținutul suspect sau potențial dăunător prin intermediul canalelor oficiale de comunicare”.

Ministerul Afacerilor Interne a avertizat și vineri asupra unei campanii de influențare a procesului electoral al turului al doilea al prezidențialelor. Astfel, printr-o rețea de pagini de tip Doppleganger sunt impersonate pagini oficiale de internet ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă și făcute acțiuni „de dezinformare fiind realizate într-o manieră nedisimulată, ieșind practic de sub pragul de detecție sub care s-au situat anterior”. MAI postează și o poză cu mesajul „Reclame malițioase promovate prin intermediul unor campanii de native-ads cu legături cu Federația Rusă”.

De asemenea, pe 13 mai, MAI a subliniat că „nu a existat” nicio tentativă de asasinat asupra lui Călin Georgescu, în contextul promovării unui clip video care atestă acest lucru pe rețelele de socializare.

 

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version