Zeci de cadavre aşteaptă să fie identificate la principalul spital din Suwayda, în sudul Siriei, victime ale unor violenţe intercomunitare care au devastat acest oraş cu populaţie majoritar druză, relatează AFP.
”Am predat 361 de corpuri membrilor familiilor lor, dar avem alte 97 neidentificate”, declară AFP, sub protecţia anonimatului, un oficial medical.
Violenţele au izbucnit la 13 iulie în această regiune cu populaţie majoritar druză, între grupări armate locale şi combatanţi din triburi beduine, forţe siriene de securitate şi Israel.
Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat peste 1.100 de morţi, majoritatea membri ai comunităţii druze.
Autorităţile siriene nu au publica încă propriul bilanţ global.
Până duminică seara, peste 450 de cadavre au fost transportate la spitalul guvernamental, principala instituţie din oraş, iar cadavre au fost luate de asemenea de pe străzi şi din case.
Un armistiţiu încă fragil a intrat în vigoare duminică, după retragerea din Suwayda a unor combatanţi tribali beduini, acuzaţi de atrocităţi de către ONG-uri şi martori.
În zone rurale din jurul oraşului, cadavre nu au fost încă recuperate, potrivit conducerii spitalului.
”Mirosul cadavrelor s-a răspândit la toate etajele”, declară un infirmier, Hisham Breik, care nu a părăsit spitalul de la începutul confrunătrilor.
”Situaţia este teribilă, nu reuşeam să ne deplasăm în spital fără să purtăm mască”, a declarat el cu o voce tremurătoare şi cearcăne adânci la ochi.
El precizează că femei, copii şi bătrâni se află între victimele aduse la spital.
De la începutul confruntărilor, personalul spitalului munceşte în condiţii extrem de dificile, în timp ce în jurul şi chiar înăuntrul spitalului – unde răniţi erau lungiţi pe culoare – s-au purtat lupte.
CATASTROFĂ MEDICALĂ
Potrivit unui raport al Biroului Umanitar al ONU (OCHA), ”spitalele şi centrele de sănătate din Suwayda nu funcţionează”, iar ”informaţii despre cadavre neîngropate provoacă îngrijorări grave în domeniul sănătăţii publice”.
Oraşul este afectat de ”penurii generalizate de hrană, apă şi electricitate”, a anunţat duminică OCHA, subliniind că accesul ajutorului umanitar rănâne ”extrem de limitat”.
Duminică, Semiluna Roşie siriană a putut să trimită un prim convoi umanitar în oraş – hrană, apă, furnituri medicale şi combustibil -, a anunţat OCHA.
Un reperezentant al Semilunii Roşii a declarat AFP că furniturile includ saci mortuari.
”Am primit apă şi material medical, dar nu avem nevoie de mai mult, pentru că ne aflăm într-o catastrofă medicală”, a declarat Moatasem Al-Aflaq, care lucrează la o entitate din subodinea Direcţiei de Sănătate de la Suwayda.
”Nu am putut înregistra încă numărul coprurilor şi încercăm să cooperăm cu Semiluna Roşie pentru a le pune în saci şi a le îngropa într-o groapă comună, dată fiind dificultatea ca familiile să-şi identifice rudele”, a declarat el.
Aceste violenţe au deplasat peste 128.000 de persoane în provincia Suwayda, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migraţiilor (OIM), lucru care face identificarea şi strângerea cadavrelor extrem de dificilă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.