Zekenski le cere aliaţilor, într-o întâlnire cu Maia Sandu la Kiev, să caute un format de negocieri cu Rusia care să includă Ucraina. El se teme de un „decret de pace” al Moscovei. El cere ca SUA, Rusia, UE şi Ucraina să discute despre un format de negocieri în acest sens, relatează AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski subliniază că negocieri de pace cu Rusia nu pot avea „rezultate reale” fără Ucraina şi le cere aliaţilor săi să găsească un format de negocieri în acest sens. Declarația a fost făcută în timpul unei întâlniri cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev.
„Este imposibil ca Ucraina să fie exclusă de la orice platformă de negoceri. Sau această platformă de negociere nu va avea rezultate reale”, a subliniat el, potrivit News.ro.
„Înaintea oricărei reuniuni, indiferent care ar fi ea, este bine să se stabilească un format pe hârtie: cum să ajungem la o pace dreaptă? Cred că trebuie să ne concentrăm asupra acestui punct în prezent”, a continuat el, exprimându-şi tenerea că Rusia poate să aleagă forma unui „decret de pace”, fără aprobarea Ucrainei.
De la alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, circulă tot mai intens speculaţii despre posibile negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, odată cu apropierea marcării a trei ani de război.
Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că este „pregătit să lucreze” cu Statele Unite la „negocieri cu privire la probleme ucrainene”, lăudând caracterul „pragmatic” şi „inteligent” al omologului său american.
Kremlinul nu a anunţat când ar putea avea negocieri, însă administraţia rusă anunţă că aşteaptă semnale de la Washington, după ce Donald Trump anunţa joi că este pregătit să se întâlnească cu Vladimir Putin „imediat”.
La începutul săptămânii, în urma învestirii sale, Trump a catalogat acest război sângeros drept „ridicol” şi a ameninţat Moscova cu noi sancţiuni economice în cazul în care nu acceptă să se aşeze la masa negocierilor.
„Nu pot să spun ce tip de negocieri vor avea loc, care va fi structura procesului de negociere, pentru că nu avem încă un plan comun”, a mărturisit el, exprimându-şi dorinţa ca Statele Unite, Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană (UE) să discute împreună despre un format.
Editor : M.B.