Un tratament cunoscut în mod obișnuit pentru estomparea ridurilor aduce alinare femeilor care suferă de endometrioză, informează The Guardian. Injecțiile cu toxină botulinică sunt testate în Australia pentru a reduce durerile pelvine cronice, o problemă medicală care afectează peste un milion de femei în Australia și aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Injecțiile cu toxină botulinică – substanță cunoscută mai ales sub numele comercial de Botox – sunt folosite în prezent în Australia pentru a trata endometrioza, o boală cronică ce afectează peste un milion de femei. Printre ele se numără și Katrina Moore, care a trăit timp de 15 ani cu dureri debilitante.

„În multe privințe, simt că am fost ignorată medical și am învățat că trebuie să lupți pentru tine”, a spus ea.

Durerea femeilor, istoric vorbind, pur și simplu nu a fost luată în serios.

Moore, în vârstă de 47 de ani, nu a fost diagnosticată oficial cu endometrioză decât la 40 de ani, deși a căutat ajutor ani la rând pentru simptome precum durere, oboseală și infertilitate. Endometrioza este o boală în care țesuturi asemănătoare mucoasei uterine se dezvoltă în afara uterului, provocând dureri intense în zona pelvisului, vezicii urinare și intestinelor.

După o laparoscopie în 2021 și o histerectomie un an mai târziu, Moore a încercat la începutul lui 2025 o metodă neconvențională: injecții cu Botox în planșeul pelvin.

„Am făcut câteva cercetări și am descoperit că ginecologul meu chiar oferea acest tratament, deși fizioterapeutul meu pentru planșeul pelvin nu era convins la început, fiind o metodă relativ nouă”, a spus ea.

De la dureri constante la câteva zile de disconfort

Rezultatele au fost rapide și vizibile.

Am trecut de la dureri 24/7 la doar câteva zile pe lună în care simt disconfort, ceea ce e mult mai tolerabil. În plus, iau mult mai puține analgezice și pot face mai multă fizioterapie.

„Nu e o soluție magică și nu înseamnă că nu mai am deloc simptome, dar pot merge la culcare și chiar să dorm, pe când înainte aveam nevoie de o grămadă de calmante și o sticlă cu apă fierbinte”, a spus Moore.

„Este o tehnică destul de nouă, folosită de aproximativ 10 ani, dar avem date care merg până în urmă cu 20 de ani”, a declarat ginecologul Albert Jung.

Până acum, el a tratat 40 de paciente cu toxină botulinică pentru a le reduce durerile asociate cu endometrioza.

Există dovezi care sugerează că acest tratament chiar ajută femeile cu dureri pelvine cronice, iar efectele pot dura aproximativ șase luni.

Pacientele de la la spitalul privat Mater din Brisbane primesc injecții cu Dysport, un produs similar Botoxului, dar mai accesibil. Ambele conțin toxina botulinică, o neurotoxină care paralizează temporar mușchii și ajută la reducerea durerii.

„Pacientele cu dureri pelvine persistente, cauzate de endometrioză, au adesea mușchii planșeului pelvin hiperactivi”, a explicat Jung.

Este o procedură relativ sigură, cu rezultate mai bune decât laparoscopiile repetate. Pentru unele paciente, tratamentul este extrem de eficient.

Pentru rezultate optime, injecțiile trebuie combinate cu fizioterapie pelvină regulată, subliniază medicul.

Guvernul australian oferă sprijin financiar

În decembrie, guvernul australian condus de Anthony Albanese a anunțat subvenționarea tratamentului cu Botox pentru pacientele cu endometrioză. Anterior, acestea trebuiau să plătească în jur de 750 de dolari pe an pentru acest tratament.

Măsura face parte dintr-un pachet mai larg de sprijin în valoare de 107 milioane de dolari, care vizează cercetarea, tratamentul și intervențiile pentru endometrioză.

Katrina Moore consideră că recunoașterea oficială a impactului bolii este un pas important.

„Am cheltuit șase cifre în ultimii șapte ani pe tratamente medicale, fizioterapie continuă și intervenții chirurgicale”, a spus ea, adăugând: „Pentru Botox am plătit 500 de dolari din buzunar, ceea ce este relativ accesibil comparativ cu alte tratamente și mult mai puțin invaziv.”

Editor : Ș.A.

Share.
Exit mobile version