Capturarea de către Ucraina a doi soldați nord-coreeni pe câmpul de luptă a oferit o privire rară a rolului lor și a participării Phenianului la invazia rusă, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Kievul subliniază că Ucraina se luptă cu o coaliție fără precedent de state autocratice maligne, scrie The Guardian.

Cei doi soldați au fost luați prizonieri în regiunea Kursk, scena unor lupte intense de când Ucraina a lansat un raid transfrontalier în urmă cu cinci luni. Videoclipul a arătat că soldații forțelor speciale transportau unul dintre nord-coreenii răniți printr-o pădure înzăpezită. Zelenski a spus că Ucraina le va oferi jurnaliştilor acces la prizonieri, astfel încât lumea „să poată afla adevărul despre ceea ce se întâmplă”.

Prizonierii au fost transportați la Kiev și au primit „tratament medical” adecvat pentru rănile suferite, a mai spus președintele ucrainean. El a lăudat parașutiștii și grupul tactic care i-a recuperat, spunând: „Nu a fost o sarcină ușoară”.

Forțele ruse și personalul militar nord-coreean au executat anterior soldați nord-coreeni răniți pentru a „șterge” orice urmă de implicare a Phenianului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a susținut el. Agenția de informații SBU a ucrainei a interogat soldații, cărora li s-au dat nume rusești false și documente militare. Cei doi nu vorbesc limbi străine. Serviciul de informații NIS din Coreea de Sud a ajutat, a spus SBU.

Coaliția Rusiei cu state autocrate maligne

Soldații sunt primii nord-coreeni captivi care au supraviețuit. Ei reprezintă o oportunitate pentru Kiev, într-un moment precar pentru Ucraina, când Donald Trump se întoarce la Casa Albă. Zelenski a spus că este gata să predea soldații nord-coreeni capturați Phenianului în schimbul întoarcerii prizonierilor de război ucraineni deținuți în Rusia.

Președintele vrea să sublinieze că Ucraina se luptă cu o coaliție fără precedent de state autocratice maligne. Unul dintre state este Coreea de Nord, care a furnizat Moscovei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, obuze de artilerie și, din noiembrie anul trecut, aproximativ 10.000 de trupe de elită. Nici Moscova, nici Phenianul nu au recunoscut că nord-coreenii au fost dislocați pentru a lupta împotriva Ucrainei.

„Nu ar trebui să rămână nicio îndoială în lume că armata rusă este dependentă de asistența militară din partea Coreei de Nord”, a spus Zelenski. Luna trecută, el a spus că aproape 3.000 de soldați nord-coreeni au fost „uciși sau răniți” în lupta pentru Rusia. Seul a lansat cifra de 1.000.

De asemenea, Rusia și-a aprofundat cooperarea cu Iranul. Teheranul furnizează drone kamikaze folosite în atacurile nocturne împotriva orașelor și orașelor ucrainene. China nu contribuie cu ajutorul militar direct, dar este un aliat diplomatic cheie și furnizează componente micro-electronice utilizate pe scară largă în sistemele de arme rusești.

Detalii despre soldații nord-coreeni. Unul vrea să rămână în Ucraina

Sâmbătă, SBU a publicat înregistrări video și fotografii care îi înfățișează pe cei doi bărbați nord-coreeni aflați în spital, unul cu mâinile bandajate, celălalt cu maxilarul bandajat. Nu a existat nicio reacție imediată din partea Kremlinului. Ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sîbiga, a scris pe rețelele de socializare: „Avem nevoie de presiune maximă împotriva regimurilor de la Moscova și Phenian”.

Soldații ar fi recunoscut agenților SBU că sunt luptători cu experiență. Unul a spus că a fost trimis în Rusia pentru antrenament, nu pentru a lupta. Unul nu avea acte de identitate, în timp ce celălalt deținea o carte de identitate militară rusă despre care se spune că ar fi fost „eliberată pe numele unei alte persoane”, un tânăr de 26 de ani din regiunea rusă Tuva, care se învecinează cu Mongolia. Potrivit SBU, el este de fapt un pușcaș care s-a născut în 2005 și se afla în armata nord-coreeană din 2021. Celălalt și-a scris răspunsurile din cauza maxilarului rănit, precizând că s-a născut în 1999, s-a înrolat în armată în 2016 și este lunetist cercetaș.

Agenția de informații din Coreea de Sud, NIS, a confirmat relatarea Ucrainei, adăugând că unul dintre soldați a spus că forțele nord-coreene au suferit „pierderi semnificative în timpul luptei”. Unul dintre bărbați a spus că a rămas fără mâncare sau apă timp de până la cinci zile înainte de capturare. Unul dintre bărbați a spus că vrea să se întoarcă în Coreea de Nord. Celălalt a spus că va face ceea ce i s-a spus, dar, dacă i se va da ocazia, vrea să locuiască în Ucraina.

Care este situația pe frontul din Ucraina

Între timp, Rusia a raportat că armata sa a avansat la o rază de 3 km de orașul Pokrovsk, important din punct de vedere strategic, din provincia estică Donețk și a ocupat un sat la sud de oraș. Statul major al Ucrainei a declarat că forțele sale au respins 46 din 56 de atacuri asupra a aproximativ o duzină de orașe din sectorul Pokrovsk.

Sâmbătă, agenția de presă rusă Ria a raportat pentru prima dată din orașul ucrainean Kurakhove, un centru logistic la sud de Pokrovsk. Armata rusă a declarat săptămâna trecută că a capturat orașul, scena unor lupte intense. Unitățile de luptă ucrainene s-au retras recent din ultimul lor bastion din Kurakhova, o centrală termică.

Armata ucraineană a obținut câștiguri în regiunea de graniță Kursk, potrivit rapoartelor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care spun că videoclipurile geolocalizate au arătat că soldații ucraineni au avansat la nord de satul Pogrebki.

Ce spune Olaf Scholz despre suveranitatea Ucrainei

Duminică, cancelarul Germaniei a spus că nu este „o veste proastă” că Trump speră să aranjeze o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, într-un efort, potrivit viitorului președinte al SUA, de a „termina războiul cu acesta”. Cu toate acestea, Olaf Scholz a subliniat că suveranitatea Ucrainei nu trebuie pusă în discuție. Kievul a respins orice acord care o obligă să cedeze teritorii Rusiei.

Referindu-se la propria sa conversație telefonică cu Putin de luna trecută, pentru care a primit multe critici, Scholz a declarat pentru postul ARD: „Va veni momentul când vor trebui purtate conversații reale”. Germania, al doilea cel mai mare contributor la efortul de război al Ucrainei după SUA, va continua să sprijine Ucraina, a spus el, „dar, în același timp, crimele trebuie să înceteze la un moment dat”. El a spus că este necesar să „găsească o cale de ieșire din acest război, fără o pace dictată în care ucrainenii să nu aibă cuvânt de spus”.

Duminică, un petrolier rus care era în derivă în Marea Baltică, la nord de insula germană Rügen, după ce a suferit o întrerupere de curent, când alimentarea cu energie electrică a eșuat, a fost manevrat în siguranță în portul Sassnitz de remorchere.

Nava Eventim, care conține aproximativ 99.000 de tone de petrol, se crede că face parte dintr-o operațiune extinsă a Moscovei pentru a încerca să ocolească sancțiunile, pentru care sunt adesea folosite nave cu probleme, nepotrivite. Petrolierul, cu lungimea de 274 de metri și cu 24 de membri ai echipajului a fost efectiv sechestrat de autorități până când se ia o decizie la ce se va întâmpla cu acesta.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version