Valentine’s Day ar putea aduce o veste amară pentru iubitorii de ciocolată. Cacaoa, ingredientul principal, s-a scumpit cu 200% în ultimele 12 luni din cauza fenomenelor meteo extreme provocate de schimbările climatice, care afectează producția din Africa de Vest. Ciocolatierii compensează costurile ridicate adăugând nuci și fructe în bomboanele de ciocolată, iar unii anticipează încă o majorare a prețurilor, însă pentru o cantitate mai redusă. Creșterea prețurilor s-ar putea resimți și cu alte ocazii, cum ar fi Paștele și Crăciunul, informează NBC News.
„Obișnuiam să privim alunele și fisticul ca pe o includere scumpă”, a declarat Jacques Torres, un ciocolatier cu magazine în New York City, pentru sursa citată. „Astăzi, aceste nuci ne permit să reducem costul tabletei noastre de ciocolată”.
Prețul ingredientului cheie al ciocolatei, cacaua brută, a crescut cu 200% în ultimul an, potrivit Adobe Analytics, care urmărește prețurile de vânzare cu amănuntul online.
Pe piețele globale de mărfuri, prețurile stabilite pentru livrările viitoare au scăzut ușor în ultimele săptămâni, după ce înainte de Crăciun a fost stabilit un record de peste 12 000 de dolari pe tonă. În urmă cu doi ani, prețul era mai mic de 2.500 de dolari.
Torres a declarat că a fost nevoit să majoreze prețurile cu 20% luna trecută pentru a compensa costurile mai mari și anticipează o nouă majorare până la sfârșitul anului.
Creșterea istorică a prețurilor chiar înainte de cea mai importantă zi a anului pentru industria ciocolatei a fost pregătită de luni de zile. Fenomenele meteorologice extreme alimentate de schimbările climatice au afectat Africa de Vest, unde se cultivă cea mai mare parte din cacao.
Provocări similare au apărut și în cazul cultivatorilor de cafea, ceea ce a provocat o creștere bruscă a prețurilor pe piețele mondiale, pe care se așteaptă ca consumatorii să o resimtă din ce în ce mai mult în acest an.
Impactul schimbărilor climatce
Boabele de cacao cresc cel mai bine la temperaturi de până la 31,5 de grade Celsius și cu precipitații anuale mai mici de 2 000 de milimetri.
În 2024, 71% din regiunile producătoare de cacao din Africa de Vest ar fi experimentat o medie de 42 de zile cu temperaturi de peste 31,7°C. În plus, anumite zone ar avea precipitații cu 40% mai mari decât cele așteptate în perioada de vârf a sezonului ploios, potrivit unui raport publicat de Climate Central.
Potrivit cercetătorilor, creșterea temperaturilor și a precipitațiilor contribuie la apariția ciupercilor în boabele de cacao. Condițiile calde și umede favorizează, de asemenea, apariția făinării, care poate răspândi o infecție care distruge culturile de cacao.
Impactul combinat al căldurii excesive și al precipitațiilor a afectat grav randamentul pentru cultivatorii de cacao. În sezonul de recoltare 2023-2024, producția a scăzut cu 13,1 % față de sezonul precedent, a declarat Institutul Agroalimentar Wells Fargo pentru NBC News.
Climatologii estimează că precipitațiile excesive vor persista în Africa de Vest până la sfârșitul secolului, în timp ce întregul continent se încălzește cu 0,3 grade Celsius mai repede pe deceniu, față de media mondială.
„Odată cu schimbările climatice, constatăm că există mai mulți ani proști decât ani buni în anumite culturi, în anumite locuri.”, a declarat Jason Clay, director executiv al Markets Institute pentru World Wildlife Fund.
Cercetătorii de la Wells Fargo estimează că deficitul de aprovizionare cu cacao este acum cel mai grav din ultimii 60 de ani, situându-se la – 478 000 de tone.
„Acum marea întrebare este legată de Paște”, a spus Torres. „Întrebarea cea mai mare este Crăciunul viitor – atunci lucrurile vor fi puțin mai dificile”.
Compania americană de ciocolată Hershey a încercat să cumpere peste 90.000 de tone de cacao – de nouă ori mai mult decât limita impusă de bursă. Autoritățile au respins cererea, argumentând că ar fi monopolizat piața, potrivit Bloomberg.
Un purtător de cuvânt al Hershey nu a comentat decizia CFTC, dar a respins îngrijorările legate de o penurie, afirmând că societatea „are un proces riguros de achiziție a materiilor prime și suntem bine acoperiți în ceea ce privește nevoile noastre de cacao pentru 2025”.
Prețuri mai mari pentru conținut redus
Vânzările de ciocolată au depășit 21 de miliarde de dolari în cele 12 luni care s-au încheiat la jumătatea lunii august a anului trecut, în creștere cu 1,5% față de perioada precedentă de 12 luni, potrivit National Confectioners Association, chiar dacă unitățile vândute au scăzut cu aproape 5% – ceea ce indică faptul că consumatorii au cheltuit mai mult pentru mai puțină ciocolată.
Păstrarea ciocolatei la un preț accesibil va necesita o protecție sporită a mediului în zonele producătoare de cacao, avertizează avocații.
Clay a declarat că producătorii de ciocolată trebuie să lucreze împreună, decât să intre în competiție și să investească în măsuri de protecție. Acestea includ plantarea mai multor copaci, asigurarea unei remunerații durabile pentru cultivatorii de cacao și modificarea genetică a culturilor pentru a deveni mai rezistente la boli.
„Aceasta nu va atenua toate efectele schimbărilor climatice, dar va reduce cele mai mari efecte”, a spus el.
Între timp, consumatorii ar putea fi nevoiți să accepte mai multe nuci și fructe în ciocolata lor sau să se orienteze către alte tipuri de bomboane.
Consumatorii mai tineri ar putea fi deja cei care deschid calea. NCA a citat Gen Z și gustul consumatorilor milenari pentru „tot ceea ce este acru, amestecuri de arome, texturi diferite și experiențe de aromă” pentru a contribui la o creștere de 5,4% a vânzărilor de bomboane fără ciocolată în 2024 – o creștere mai mare decât cea înregistrată anul trecut de ciocolată sau gumă și bomboane mentolate.
Editor : A.S.