Premierul chinez Li Qiang a anunțat începerea lucrărilor la un baraj uriaș pe platoul Tibetan, considerat cel mai ambițios proiect hidroenergetic de după Barajul celor Trei Defileuri. Cu un cost estimat la 170 de miliarde de dolari și o capacitate anuală echivalentă consumului electric al Marii Britanii, proiectul stârnește critici din partea ONG-urilor, care avertizează asupra riscurilor pentru ecosistemele fragile ale regiunii.

Începutul lucrărilor la acest baraj, cel mai ambiţios proiect de hidrocentrală după barajul celor Trei Defileuri de pe râul Yangtze, a fost salutat de pieţele financiare chineze drept o dovadă de stimulente economice, cotaţia acţiunilor şi randamentele la obligaţiuni înregistrând luni creşteri, conform Agerpres.

Compus din cinci centrale hidroelectrice, cu capacitatea de a produce 300 de miliarde de kilowaţi-oră de electricitate pe an, echivalentul electricităţii consumate anul trecut de Marea Britanie, barajul va fi amplasat pe râul Yarlung Zangbo. Pe o distanţă de 50 de kilometri, acest râu înregistrează o diferenţă de nivel de 2.000 de metri, ceea ce oferă un uriaş potenţial hidroenergetic.

Barajul stârnește controverse

Autorităţile de la Beijing susţin că acest baraj va acoperi cererea de electricitate în Tibet şi restul Chinei, fără a avea un efect major asupra livrărilor de apă în aval sau a mediului. Punerea în funcţiune a centralei este aşteptată undeva în anii 2030.

În schimb, India şi Bangladesh şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilul impact asupra milioanelor de oameni care trăiesc în aval, în timp ce ONG-urile au atras atenţia asupra pericolelor la adresa ecosistemelor platoului Tibetan.

Acest proiect, supervizat de noua entitate de stat China Yajiang Group, reprezintă o creştere semnificativă a investiţiilor publice pentru a impulsiona creşterea economică, pe măsură ce actualele motoare de creştere economică dau semne de slăbire.

„Pe baza ipotezei că lucrările de construcţie vor dura 10 ani, impulsul investiţii/PIB ar putea ajunge la 120 de miliarde de yuani (16,7 miliarde dolari) într-un singur an. Beneficiile economice reale ar putea fi mult mai mari”, susţin analiştii de la Citi.

Autorităţile chineze nu au oferit o estimare cu privire la numărul de locuri de muncă pe care proiectul ar putea să le creeze.

Barajul celor Trei Defileuri de pe râul Yangtze, care a avut nevoie de două decenii pentru a fi terminat, a creat milioane de locuri de muncă, susţine presa de stat, chiar dacă a forţat mutarea unui număr similar de persoane.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version