Crin Antonescu a declarat că ceea ce se întâmplă pe scena politică internațională nu îl face să gândească la o împărțire a sferelor de influență, așa cum s-a întâmplat la Ialta la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Candidatul coaliției la prezidențiale a adăugat că rezultatul alegerilor prezidențiale din luna mai „poate să ducă România într-un risc de consecințe tip Ialta 2” și anume consecințe cum au fost cele din 1945, atunci când România a intrat su sfera de influență a Rusiei.
„În ce mă privește, cred că vehicularea acestui termen sau acestui spectru, Ialta 2, este deocamdată cel puțin nejustificată și, în orice caz, cred că România, cu tot ce are ea ca resurse, trebuie să fie atentă, mobilizată pentru a împiedica așa ceva. Eu nu cred, deocamdată n-am elemente să cred că vorbim de Ialta 2. Am însă motive să cred că ceea ce se va întâmpla la alegerile noastre prezidențiale – și nu spun pentru că sunt într-o campanie sau într-o precampanie – că rezultatul acestor alegeri care vor avea loc în mai poate să ducă România într-un risc de consecințe tip Ialta 2. Cu alte cuvinte, nu cred că Trump și Putin împart acum lumea și spun: România e la tine sau rămâne la mine, eu nu cred că asta se va întâmpla, dar în momentul în care, de exemplu, în România va fi ales un anumit președinte, s-ar putea ca asta să însemne sau să fie un semnal pentru foarte mulți dintre aliații noștri și, în primul rând, pentru Rusia, că se poate ca România să alunece, să intre în sfera de influență a Rusiei, într-o măsură sau alta, chiar rămânând formal în cadrele NATO sau ale Uniunii Europene”, a afirmat Crin Antonescu, luni seară, la Antena 3, scrie News.ro.
El a mai spus că România „trebuie să gândească serios, pragmatic, realist” relația cu Rusia.
„Noi suntem aici, Rusia va fi și ea, mai colea, mai departe sau mai aproape, o să vedem. Însă, ceea ce susțin eu este următorul lucru: Rusia duce de ani buni un război, cu succes, împotriva Occidentului, a lumii Occidentale, nu doar a României. Rezultatele încep să se vadă, s-au văzut și în alegeri, nu doar în România. S-au văzut în ceea ce se întâmplă în tulburările din interiorul societății occidentale. În primul rând manifestat prin apetitul pentru extremism, pe care l-am putut vedea din Germania până iată, mai recent, în România, unde lucrurile s-au inflamat și au crescut uimitor și amenințător de repede, într-un termen foarte scurt. Noi astăzi, de unde nu aveam, practic, această problemă, aveam un partid despre care discutam, că e sau nu e extremist. Mă refer la AUR în legislatura trecută”, a completat Antonescu.
„Am ajuns să discutăm, mă rog, conform unor sondaje, de aproape jumătate din corpul electoral românesc, care sunt gata să angajeze un vot pentru o persoană cu opțiuni vădit extremiste, vădit anti-occidentale, declarat anti-occidentale”, a mai spus el.
„Faptul că Rusia profită, în termen de influență, sau ar putea profita și mai mult în momentul în care un asemenea personaj ar fi ales președinte, ca să nu mai vorbim de cortegiul de consecințe, de tip instituțional și propagandistic, împotriva instituțiilor democratice din statul român, e un lucru normal. Rusia își duce războiul ei, are interesele ei și e foarte clar că dizolvarea, slăbirea, discreditarea Uniunii Europene a fost și este un obiectiv strategic pentru Rusia”, a conchis candidatul coaliției la alegeri.
Editor : Ana Petrescu