Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat luni, într-o intervenție prin videoconferință la summitul organizat la Kiev de preşedintele Ucrainei, că este în interesul fundamental al României şi al tuturor europenilor să împărtăşim obiectivul de a pune capăt acestui război, care durează de prea mult timp şi a distrus prea multe vieţi. El a arătat că este foarte important ca Ucraina şi Uniunea Europeană să fie implicate în toate negocierile de pace, iar România este pregătită să se coordoneze cu toţi partenerii – europeni, americani şi aliaţi – pentru a contribui la găsirea cât mai rapidă a căii către o pace justă şi durabilă.

„Se împlinesc astăzi trei ani de la lansarea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei și, în curând, se vor împlini 11 ani de când Ucraina își apără în mod curajos libertatea, independența și teritoriul. Folosesc acest prilej pentru a sublinia respectul nostru pentru curajosul popor ucrainean, care luptă cu eroism și sacrificii enorme împotriva agresiunii ruse. Gândurile mele se îndreaptă spre cei care au avut de suferit de pe urma războiului, spre cei care și-au pierdut membri ai familiilor, spre cei răniți, spre cei care nu mai au locuințe și spre cei refugiați.

Securitatea Ucrainei este esențială atât pentru România, cât și pentru întregul continent european. În aceste momente de cumpănă, în care se discută despre eforturile de pace, trebuie să continuăm sprijinul pentru Ucraina, nu numai acum, ci și în etapele care vor urma în procesul de pace și cel de reconstrucție.

Va fi un drum complicat, dar România a fost de la început alături de Ucraina, am susținut-o și o vom face și în viitor. Este în interesul nostru, al tuturor, să împărtășim obiectivul, care este și cel al Statelor Unite ale Americii, de a pune capăt acestui război, care durează de prea mult timp și a distrus prea multe vieți”, a declarat Ilie Bolojan în intervenția sa, potrivit transcriptului publicat de Administrația Prezidențială.

„România este pregătită să se coordoneze cu toți partenerii”

Ilie Bolojan a mai spus, de asemenea, că țara noastră este pregătită să participe la găsirea unor soluții de pace, în cooperare cu partenerii europeni și americani, și că Ucraina și UE trebuie să ia parte la negocieri.

„În același timp, este necesar ca Ucraina și Uniunea Europeană să fie implicate în negocierile de pace. România este pregătită să se coordoneze cu toți partenerii – europeni, americani și aliați – pentru a contribui la găsirea cât mai rapidă a căii către o pace justă și durabilă.

Este evident că trebuie să creștem investițiile în sectorul apărării pentru a ne consolida securitatea, să avem un plan și o coordonare pentru apărare și descurajare.

Solidaritatea prietenilor Ucrainei rămâne esențială, iar sprijinul nostru, al tuturor, contează acum, când este în joc soarta păcii.

Succesul acestor eforturi va fi demonstrat numai atunci când Ucraina va redeveni stabilă, prosperă, și beneficiară a unui aranjament cu garanții solide de securitate”, a mai spus Ilie Bolojan în declarația sa.

Mesajul MAE 

Și Ministerul Afacerilor Externe a transmis, luni, în ziua în care se marchează trei ani de la începutul agresiunii militare pe scară largă a Federaţiei Ruse în Ucraina, că orice discuţie despre soluţionarea războiului împotriva Ucrainei nu poate avea loc fără Ucraina.

„România reiterează că orice discuţie despre soluţionarea războiului împotriva Ucrainei nu poate avea loc fără Ucraina. Nici o discuţie despre securitatea în Europa nu poate avea loc fără implicarea nemijlocită a statelor europene. Mai mult, nu poate exista pace justă şi durabilă în Ucraina fără tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crimele comise în şi împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că „pentru România un stat ucrainean sigur, rezilient, stabil, democratic şi prosper rămâne un obiectiv fundamental de politică externă”.

„România a fost alături de Ucraina încă din prima zi a războiului de agresiune, oferind sprijin concret pentru cetăţenii ucraineni care au fugit din calea războiului, pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene spre pieţele globale, pentru avansarea de o manieră predictibilă şi credibilă a parcursului european, precum şi pentru susţinerea luptei pentru autoapărare a Ucrainei. (…) Acest război de agresiune a dus la numeroase pierderi de vieţi omeneşti, destine frânte şi imense pagube materiale şi a fost însoţit de crime de război comise de forţele ruse pe teritoriul Ucrainei”, afirmă MAE.

În acest context, „România îşi exprimă întreaga compasiune şi solidaritate cu Ucraina şi poporul ucrainean, care de 11 ani duc o luptă legitimă de autoapărare împotriva atacurilor Federaţiei Ruse, care au început în 2014 o dată cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea”.

În semn de solidaritate şi pentru a marca acest moment, Ministerul Afacerilor Externe arborează, luni, drapelul ucrainean în faţa sediului central, iar în cursul serii va ilumina sediul central în culorile drapelului ucrainean.

Citește și: Liderii UE, declarație comună la trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina. „Am întreprins acţiuni fără precedent”

Editor : B.P.

Share.
Exit mobile version