Șefii nu mai au empatie, fiind forțați că crească performanța, iar unele companii își reduc numărul de angajați. Este o piață a angajatorilor acum și poate că este timpul să muncim mai mult și să nu căutăm flexibilitate la locul de muncă, așa cum a fost tențința dată de pandemia COVID-19, spune Suzanne Lucas, consultant de resurse umane, pentru Business Insider.

Șefii sunt fără empatie. Unii își doresc angajații înapoi la birou mai des și devin din ce în ce mai puțin interesați de cerințele generației Z, generație din ce în ce mai conștientă de problemele de sănătate mintală, care dorește echilibru între viața profesională și viața privată.

Milenialii și Gen Z au un motiv destul de bun pentru a cere flexibilitate la locul de muncă, dar acum este o piață a angajatorilor, spune o specialistă în resurse umane. Meta, Microsoft, BP și Boeing sunt doar câteva dintre companiile care vor face concedieri în 2025.

Unii angajatori devin, de asemenea, mai creativi în ceea ce privește modul în care renunță la personalul cu performanțe scăzute, angajându-se în tactici precum „concedierea pe furiș”, implementând mandate stricte de revenire la birou pentru a face obligațiile angajaților din ce în ce mai inconfortabile și mai puțin atractive.

Alții reprimă „păcatele mici”, concediind lucrători pentru mici indiscreții. Meta a concediat câțiva angajați care au folosit tichetele alimentare în mod necorespunzător, în timp ce unii angajați EY au avut aceeași soartă pentru că au vizionat mai multe videoclipuri de formare simultan.

Joe Galvin, directorul de cercetare al platformei de coaching executiv Vistage, a declarat pentru Business Insider că șefii au fost supuși mai multor presiuni pentru a se asigura că angajații lor sunt performanți de top. Angajații, pe de altă parte, se luptă cu flexibilitatea din epoca pandemiei la care sunt pregătiți să renunțe.

O piață a angajatorilor

Dinamica puterii dintre angajatori și angajați este un pendul constant și poate oscila în orice moment.

„Când este o piață a angajatorilor, ceea ce este chiar acum, companiile sunt mult mai pretențioase decât atunci când este o piață a angajaților”, a spus Suzanne Luca. Aceasta este consultant de resurse umane și scriitor care a devenit cunoscut pentru blogul ei, Evil HR Lady.

Mulți oameni cu înaltă calificare și experiență și-au pierdut locul de muncă recent. Google a oferit compensații pentru 25.000 de angajați, iar cel puțin 65.000 de lucrători federali au optat pentru programul de disponibilizări al președintelui Donald Trump.

Citește și Departamentul lui Musk a concediat angajați federali, i-a chemat înapoi la muncă, apoi i-a dat afară din nou, totul în 5 zile

„Dacă ești leneș, pot găsi pe cineva care să te înlocuiască. Cu alte cuvinte, angajații ar fi bine să muncească din greu”, spune Lucas.

Meta a concediat aproximativ două duzini de angajați anul trecut pentru că și-au folosit bonurile de masă de 25 de dolari pentru a cumpăra alte lucruri decât alimente, dar Lucas a spus că nu a fost niciodată vorba despre ce au cumpărat cu ele.

Șefilor nu le mai pasă cum te simți la locul de muncă

În privința jurnaliștilor, Mona Mourshed, specialist în resurse umane, spune că aceștia se pot proteja într-un mediu turbulent, investind în noi abilități, în special în învățarea folosirii instrumentelor AI.

„Ceea ce este foarte clar este că în cadrul fiecărei companii, există unii oameni care sunt utilizatori puternici, iar toți ceilalți se distrag sau nu folosesc inteligența artificială cu adevărat”, a spus ea. „Toți trebuie să ne dăm seama cum să profităm la maximum”.

Mourshed a recomandat, de asemenea, participarea la proiecte sau lucrul în echipă, chiar dacă este alta decât cea în care funcționezi.

„Faceți asta pentru că, în esență, vă permite să aveți abilități interfuncționale”, a spus ea. „În echipa ta, ar putea exista unele sincope, dar poate că asta creează o oportunitate pentru tine într-o echipă diferită a aceleiași organizații sau, eventual, în altă companie.”

Ceea ce este foarte clar, a spus Mourshed, este că „a face același lucru timp de un deceniu este un model al trecutului”.

Lucas a spus că nu toate companiile vor concedia angajații pentru mici indiscreții, dar dacă un angajator vrea să facă concedieri, cei care fac mici pași greșiți ar putea fi primii pe lista lor.

„Sfatul meu pentru angajați este să vă dați seama că trebuie să fiți un lucrător bun, se numește muncă dintr-un motiv”, a spus Lucas. „ Poate că acum nu este momentul să ceri beneficii suplimentare și flexibilitate suplimentară.”

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version