Acțiunile administrației Trump de a reduce și de a remodela ajutorul extern american paralizează sistemul global complex care urmărește să prevină și să reacționeze la foamete. Aproximativ 500.000 de tone de alimente în valoare de 340 de milioane de dolari se află în în tranzit sau în depozite, în timp ce organizațiile umanitare așteaptă aprobarea Departamentului de Stat al SUA pentru a le distribui, notează Reuters.

Luptând să gestioneze crizele foametei care afectează țările în curs de dezvoltare chiar înainte ca președintele american Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă, sistemul internațional de monitorizare și combatere a foametei a suferit multiple lovituri din cauza încetării bruște a ajutorului extern din partea SUA.

Înghețarea cheltuielilor, pe care Trump a ordonat-o la preluarea mandatului la 20 ianuarie, ar trebui să dureze 90 de zile în timp ce administrația sa revizuiește toate programele de ajutor extern. Secretarul de stat Marco Rubio a declarat că o excepție permite continuarea asistenței alimentare de urgență.

Dar o mare parte din acest ajutor de urgență este cel puțin temporar întrerupt, în timp ce organizațiile umanitare caută să afle clar ce programe de ajutor pot continua. Problema este agravată de decizia lui Trump din această săptămână de a închide principalul furnizor de ajutoare al guvernului SUA, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Aproximativ 500.000 de tone de alimente în valoare de 340 de milioane de dolari se află în tranzit sau depozitate, în timp ce organizațiile umanitare așteaptă aprobarea Departamentului de Stat al SUA pentru a le distribui, a declarat Marcia Wong, un fost înalt funcționar USAID care a fost informat cu privire la situație.

Asistența în numerar furnizată de SUA pentru a ajuta oamenii să cumpere alimente și alte bunuri de primă necesitate în Sudan și Gaza a fost, de asemenea, întreruptă, au declarat lucrătorii umanitari pentru Reuters. La fel s-a întâmplat și cu finanțarea bucătăriilor comunitare gestionate de voluntari, un efort sprijinit de americani în Sudan pentru a ajuta la hrănirea oamenilor din zonele inaccesibile ajutoarelor obișnuite, au spus aceștia.

Organizațiile umanitare s-au lovit de blocaje în obținerea plăților pentru operațiunile de urgență. Întrebările cu privire la programele care au permisiunea de a continua au rămas fără răspuns, deoarece persoanele care se ocupă în mod normal de astfel de întrebări – funcționari ai USAID – au fost puse în concediu, au declarat cel puțin șase surse.

Rețeaua de sisteme de avertizare timpurie privind foametea (FEWS NET), entitatea americană care emitea în mod regulat alerte privind securitatea alimentară menite să prevină foametea, a fost, de asemenea, închisă. Pierderea acesteia lasă organizațiile umanitare fără o sursă cheie de orientare cu privire la locul și modul de desfășurare a ajutorului umanitar.

De asemenea, guvernul SUA a emis ordine de încetare a activității pentru doi mari producători de suplimente nutritive, diminuând astfel aprovizionarea cu alimente vitale pentru copiii grav subnutriți din întreaga lume.

„Suntem singurul lucru asupra căruia aproape toată lumea este de acord – că micuții care mor de foame și au nevoie de ajutor de urgență au nevoie de ajutor”, a declarat Mark Moore, director executiv al Mana Nutrition din Georgia, unul dintre cei doi furnizori cărora li s-a ordonat să oprească producția de suplimente. „A spune că sute de mii de copii subnutriți ar putea muri fără USAID nu este o speculație, o presupunere, o exagerare sau chiar o utilizare contestată a statisticilor.”

La scurt timp după publicarea acestei știri, guvernul SUA a notificat Mana și celălalt producător, Edesia Nutrition din Rhode Island, că ordinele de încetare a activității au fost anulate.

Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns la solicitările de comentarii pentru acest articol.

Stocuri în așteptare

Conflictele duc un număr mare de oameni într-o foamete disperată, iar SUA este cel mai mare donator de ajutor. Statele Unite au furnizat 64,6 miliarde de dolari în ajutor umanitar în ultimii cinci ani. Aceasta a reprezentat cel puțin 38% din totalul acestor contribuții înregistrate de Organizația Națiunilor Unite.

În 2023, aproape 282 de milioane de persoane din 59 de țări și teritorii s-au confruntat cu penurii alimentare extreme care le-au amenințat viața sau mijloacele de subzistență, conform Raportului global 2024 privind crizele alimentare.

Chiar înainte de întreruperea ajutorului din partea SUA, sistemul mondial de combatere a foametei a fost supus unei presiuni enorme, determinată de conflicte și instabilitate politică.

Printre ajutoarele alimentare aflate în așteptare în întreaga lume se numără aproape 30.000 de tone destinate hrănirii copiilor și adulților cu malnutriție acută din Sudanul lovit de foamete, au declarat doi lucrători umanitari din această țară. O parte din alimente se află în depozite la temperaturi mari, unde riscă să se strice, au spus aceștia.

Alimentele includ linte, orez și grâu, a declarat unul dintre lucrători – suficiente pentru a hrăni cel puțin 2 milioane de oameni timp de o lună. Unele produse au o dată de expirare rapidă și vor fi necomestibile până la sfârșitul pauzei de 90 de zile a lui Trump, a spus această persoană.

A fost blocată și finanțarea pentru prevenirea traficului de minori în România

Programul național pentru prevenirea traficului de minori, în valoare de 10 milioane de dolari, finanțat de guvernul SUA, a fost blocat la sfârșitul lunii ianuarie, după cum a confirmat pentru HotNews Mihaela Năbar, director executiv al World Vision România, una dintre organizațiile implicate.

Implementarea programului a fost încredințată unor consorții de ONG-uri: unul condus de World Vision România, din care fac parte șase organizații neguvernamentale, și cel de-al doilea condus de „International Justice Mission”, format din trei organizații.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version