Sebastian Burduja a anunțat un program finanțat de Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare și care se adresează exclusiv firmelor din sectorul privat. Este vorba despre oferirea unui sprijin de până la 20 milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru fiecare proiect care produce energie electrică pentru consum propriu. Bugetul total este unul record de 300 milioane euro, iar un element de noutate este deschiderea apelului și pentru firmele din agricultură și industria alimentară, a mai precizat ministrul PNL.
„Încă 300 milioane euro de la Ministerului Energiei pentru industria românească. Ministerul Energiei este un partener al mediului de afaceri și facem tot ceea ce ține de noi pentru a sprijini companiile din România într-o perioadă complicată. Ieri am lansat în consultare publică un nou apel de proiecte, cu un buget record de 300 de milioane de euro, pentru companiile care vor să-și producă propria energie și să-și reducă semnificativ costurile. Este o măsură gândită pentru mediul de afaceri din România, care are nevoie de soluții clare pentru a face față fluctuației prețurilor de pe piața energiei, dar mai ales competiției acerbe. Reducerea costurilor cu energia înseamnă recâștigarea competitivității companiilor, nu doar în România, ci în întreaga Europă”, a scris Sebastian Burduja, marți pe Facebook.
„Programul este finanțat de Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare și se adresează exclusiv firmelor din sectorul privat”, a mai spus ministrul Energiei.
„Din nou, punem banii europeni la treabă. Oferim sprijin de până la 20 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru fiecare proiect care produce energie electrică pentru consum propriu. Cel puțin 70% din energia produsă trebuie folosită în activitatea curentă, ceea ce înseamnă economii directe și mai mult control asupra bugetelor, dar și o presiune mai mică pe sistemul energetic național. Am simplificat, totodată, regulile de accesare a finanțării. Nu mai cerem autorizația de construire sau dovada scoaterii din circuitul agricol la semnarea contractului, ci doar în momentul în care se solicită plata. Acceptăm toate tipurile de ipoteci, cu condiția ca, în 60 de zile de la semnare, imobilele să fie libere de sarcini sau ipoteca să fie legată direct de proiect. Ghidul solicitantului a fost actualizat și este acum în linie cu prevederile OUG nr. 5/2025”, a adăugat el.
Acesta a mai anunțat că un element de noutate este deschiderea apelului și pentru firmele din agricultură și industria alimentară, domenii care nu putea beneficia de acest sprijin, până acum.
„Un element nou și important: deschidem apelul și pentru firmele din agricultură și industria alimentară – domenii care până acum nu puteau beneficia de acest sprijin. Asta înseamnă mai multă susținere pentru producătorii români, în special pentru cei care vor să-și modernizeze activitatea și să țină pasul cu cerințele pieței.
Efectele acestui program se vor vedea repede: costuri mai mici cu energia, mai mulți bani rămași firmelor pentru investiții, salarii și dezvoltare locală. Îi încurajăm pe toți cei interesați să consulte ghidul publicat pe site-ul Ministerului Energiei și să trimită propuneri în perioada de consultare publică, care durează 10 zile. Rămânem același minister deschis tuturor celor care vor să sprijine economia românească. Pentru locuri de muncă mai bine plătite, prosperitate și dezvoltare”, a conchis Burduja.
Editor : A.P.