Joerg Kukies, ministrul interimar de Finanţe al Germaniei, a declarat joi, pentru CNBC, că încrederea dintre Europa şi Statele Unite nu a fost încă distrusă, în pofida politicilor tarifare agresive ale preşedintelui american Donald Trump.
”Pentru ca încrederea să fie cu adevărat distrusă, ar trebui să se întâmple mult mai multe, pentru că parteneriatul transatlantic a fost construit de-a lungul deceniilor şi nu ne vom lăsa influenţaţi doar de anunţurile privind tarifele”, a afirmat Kukies, într-un interviu acordat pe marginea reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale.
Oficialul german a adăugat că, în timpul unei vizite recente la Washington, imediat după anunţul impunerii tarifelor de 25% pe toate automobilele importate în SUA, a existat interes din partea americană pentru ajungerea la un acord.
Kukies a subliniat că, deşi Europa şi SUA au interese diferite, ambele părţi trebuie să îşi înţeleagă reciproc punctele de vedere. ”Nu este prima dată când Statele Unite şi Europa negociază în privinţa tarifelor, deci nu cred că ne aflăm într-un moment de criză”, a spus el.
Tonul ministrului a fost optimist, menţionând că ”totul este în fază de negociere”, iar blocul european este ”optimist” că se pot depăşi diferenţele.
Kukies a afirmat că o înţelegere de tip ”zero-la-zero” privind tarifele, în care ambele părţi renunţă complet la taxele vamale asupra bunurilor industriale, ar fi soluţia sa preferată, poziţie împărtăşită şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Totuşi, Donald Trump a respins deja o propunere a Uniunii Europene care prevedea eliminarea tarifelor atât pentru exporturile industriale americane, cât şi pentru cele europene.
Germania este în prezent afectată de tarife vamale de 10%, nivel redus temporar de la tariful iniţial de 20% impus de administraţia Trump. Economia germană, dependentă în mare măsură de comerţul internaţional, riscă să fie afectată în mod deosebit de aceste tensiuni comerciale, în condiţiile în care SUA este cel mai important partener comercial al ţării.
Revizuirea prognozei de creştere economică şi perspectivele interne
Guvernul german a revizuit joi în scădere prognoza de creştere economică pentru 2025, estimând acum o stagnare, comparativ cu prognoza anterioară din ianuarie, care anticipa un avans modest de 0,3%. Ministrul interimar al economiei, Robert Habeck, a pus această revizuire pe seama politicilor comerciale ale preşedintelui Trump şi a impactului lor asupra economiei germane.
Şi FMI a ajustat în jos previziunile sale pentru economia Germaniei, anticipând acum o contracţie de 0,2% în 2025, conform celui mai recent raport World Economic Outlook.
Economia Germaniei a înregistrat scăderi anuale în 2023 şi 2024, dar a evitat până acum intrarea într-o recesiune tehnică (definită prin două trimestre consecutive de contracţie economică). Noile date privind PIB-ul sunt aşteptate săptămâna viitoare.
Totuşi, există şi semne pozitive la orizont, după ce un pachet fiscal major a fost aprobat şi inclus în Constituţie la începutul acestui an. Acesta prevede investiţii de amploare, inclusiv o relaxare a ”frânei datoriei”, ceea ce va permite cheltuieli sporite pentru apărare şi crearea unui fond de investiţii în infrastructură de 500 de miliarde de euro.
Frâna datoriilor din Germania limitează capacitatea guvernului de a contracta noi împrumuturi şi impune restricţii asupra deficitului bugetar structural al statului federal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.