Curmalele, fisticul și kaki rezistă mai bine la ger și secetă decât piersicii sau caișii. Este concluzia specialiștilor de la Dăbuleni, care testează, de mai mulți ani, diferite specii exotice în pământ românesc. Iar rezultatele sunt surprinzătoare: arborii exotici au făcut față cu brio capriciilor vremii din România, iar recolta se întrevede, și anul acesta, una bogată. De altfel, în 2024, dintr-un singur curmal au fost recoltate chiar și 20 de kilograme de fructe.
Arborii exotici, plantați în Oltenia, au rezistat la schimbările bruște de temperatură, motiv pentru care specialiștii Stațiunii de Cercetare de la Dăbuleni sunt acum foarte încântați de rezultate.
Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare Dăbuleni: Banana nordului este o specie din familia Magnoliei și are o floare foarte frumoasă acum. Cea mai potrivită specie, în prezent, este curmalul. O altă specie este fisticul, care și el tot acum dezmugurește și kaki, de asemenea, tot acum 3-4 zile a dezmugurit.
Fermierii au început să cultive curmalele de câțiva ani buni. Spre exemplu, anul trecut au fost recoltate chiar și 20 de kilograme doar de la un singur pom. Fructele s-au vândut cu 16 lei kilogramul.
Localnic: Da, curmalele da, rezistă.
Localnic: Nu are nicio problemă. Ei, pornind foarte târziu în vegetație, nu-i afectează precum caisul, să piardă florile.
Pe de altă parte, culturile de piersic și de cais au fost afectate, anul acesta, în totalitate.
„În mod normal la această dată calendaristică această specie ar fi trebuit să fie în etapa de creștere a fructelor, însă din cauza temperaturilor extrem de scăzute din ultima perioadă, acele brume târzii din luna februarie, respectiv din luna martie, a determinat o pierdere totală la această specie”, spune una dintre reprezentantele Stațiunii de Cercetare Dăbuleni
În stațiunea de cerecetare de la Dăbuleni sunt, în prezent, 30 de specii exotice.
reporter: Elena Alexandru
operator: Adrian Niță
Editor : Izabela Zaharia