Prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, a declarat miercuri că economia României se confruntă în prezent cu o problemă bugetară „enormă” și că, până la finalul acestui an, guvernul va trebui să oprească indexarea pensiilor și a salariilor – măsură nepopulară – pentru a nu risca ajungerea la un deficit bugetar de 9%, considerat a fi „nesustenabil”. Ciucu a adăugat că dacă România nu va avea un guvern la 1 ianuarie 2025, ar transmit un grav semnal politic și economic de instabilitate.

„Elefantul din cameră: România nu are încă o problemă economică, are o problemă bugetară! Enormă: fără acțiuni clare, vom ajunge la un deficit bugetar de cca. 9%, ceea ce este nesustenabil.
Guvernul PSD-PNL (deci, atenție, noi nu fugim de răspundere, ne asumăm greșelile trecutului!) a crescut foarte mult cheltuielile statului pe toate palierele: funcționare, investiții, salarii și pensii (cele din urmă indexate cu peste 25% în acest an)”, a spus Cirprian Ciucu, într-o postare publicată pe contul său de Facebook.

Liderul liberal, care e în același timp primarul sectorului 6 al Capitalei, a amintit că agenția Fitch a revizuit perspectiva ratingului României de la „stabil” la „negativ”.

„Asta ne lovește unde ne doar mai rău, la buget: România dacă nu ia credite, nu poate funcționa. Restul sunt palavre. O perspectivă proastă înseamnă împrumuturi mai scumpe. Unul dintre motivele invocate de Fitch este chiar instabilitatea politică”, a spus a spus Ciucu.

Pe lângă renunțarea la indexarea pensiilor și salariilor, prim-vicepreședintele PNL a spus că trebui tăiate și alte cheltuieli bugetare „„astfel încât să ajungem la un deficit bugetar, agreat cu Comisia Europeană de cca. 7%”.

„Pensile și salariile nu vor scădea, nu vor fi «tăiate» așa cum comunică izolaționiștii! Va fi stopată indexarea doar, nu vor crește în 2025. Efectiv, România nu își pemite să mai adauge 25 de miliarde la deficit”, a precizat Ciucu.

De asemenea, un eșec al formării noului guvern și „lăsarea țării fără o guvernare stabilă și pro-europeană”, ar însemna și o pierdere importantă de credibilitate în fața partenerilor noștri externi.

„Consecințele vor fi imediate: creșterea costurilor finanțării externe – care sunt și așa crescute pentru că plătim in acest an dobânzi de 37 de miliarde de lei – reducerea investițiilor și a fondurilor europene, pierderi de investitii străine și românesti adică pierderi de locuri de muncă, creșterea inflației și a scumpirilor, degradarea nivelului de trai. Un blocaj acum în formarea noului guvern, generat de motive politicianiste, ar face mult mai dificilă gestionarea situației politice, economice si sociale de către orice alt viitor guvern și președinte pro-european, democratici, ar amplifica problemele și neîncrederea”, a declarat prim-vicepreședintele PNL.

Editor : M.L.

Share.
Exit mobile version