O statuie de marmură despre care se crede că are mai mult de 2.000 de ani a fost găsită aruncată lângă un tomberon din orașul grec Salonic, potrivit publicației Kathimerini.

Un grec de 32 de ani a descoperit artefactul într-un sac negru de gunoi și l-a predat poliției, sâmbătă seara, au declarat, miercuri, autoritățile elene într-un comunicat.

Un arheolog a stabilit că statuia datează din perioada elenistică, care a durat din 323 î.Hr. până în 31 î.Hr., între moartea lui Alexandru Macedon și ascensiunea lui Octavianus Augustus la Roma.

Statuia a fost confiscată de ofițerii de la Oficiul pentru Protecția Patrimoniului Cultural, care au demarat o anchetă în acest caz.

Estelle Strazdins, expertă în studii clasice la Universitatea Națională Australiană din Canberra, a explicat pentru Washington Post că faldurile îndoite lejer sugerează că statuia este a unei zeițe. Femeile obișnuite din acea perioadă erau în mod obișnuit înfățișate purtând mantii bine înfășurate, iar statuile lor erau de obicei realizate din teracotă, a spus ea. „Faptul că este marmură sugerează că probabil a fost într-un templu”, a spus Strazdins. „Din cauza dimensiunii – în jur de 30 de centimetri – nu ar fi statuia principală din sanctuar, dar ar putea fi un cadou pe care cineva l-a făcut zeului fie pentru a-i mulțumi pentru ceva, fie în speranța de a obține un fel de favoare.”

Descoperirea de obiecte antice nu este neobișnuită în Grecia, unde se află unele dintre cele mai vechi civilizații ale lumii. În timpul pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena, arheologii au lucrat alături de muncitorii din construcții pentru a păstra artefactele neprețuite pe care le-au dezgropat pe parcursul lucrărilor. Ei au găsit o serie de locuințe și morminte antice, inclusiv rămășițe din ceea ce se credea a fi un templu vechi de 2.500 de ani al zeiței iubirii, Afrodita, în apropierea unui loc ecvestru olimpic.

Zeci de antichități au fost descoperite în timpul construcției unui nou sistem de metrou în Atena, care a fost deschis în noiembrie. Finalizarea rețelei de metrou a durat aproximativ două decenii, pentru că tunelurile au expus locuri de înmormântare grecești, o bazilică creștină timpurie, o arteră din epoca romană și sisteme antice de apă și drenaj. Multe dintre artefacte sunt expuse de-a lungul rețelei subterane.

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version