Donald Trump a avertizat direct Europa: Cumpărați mai mult gaz american sau vă voi lovi cu tarife copleșitoare. Europa a fost dispusă să discute, dar Trump oricum a impus tarifele. În realitate, discuțiile nici măcar nu au demarat, notează Politico.

Potrivit a patru oficiali UE și diplomați care cunosc situația, negociatorii au fost în mod regulat confuzi și frustrați atunci când au încercat să accepte oferta președintelui american privind energia, lovindu-se adesea de un zid de birocrație și dezinteres în Washington.

Acum, liderul american este pregătit să impună miercuri bariere comerciale radicale, în cadrul unei autoproclamate „Zile a eliberării”. A fost un moment pe care Europa a sperat să îl evite, sugerând proactiv tot felul de stimulente pentru a-l calma pe Trump și a evita o furtună economică.

Un punct important pe listă a fost cumpărarea mai multor gaze naturale lichefiate (GNL) americane. Acesta a fost primul lucru pe care Ursula von der Leyen, care conduce brațul executiv al UE, l-a sugerat după alegerea lui Trump.

Oferta părea logică. De când Rusia a intrat cu tancurile în Ucraina în 2022, UE a cumpărat din ce în ce mai mult GNL din SUA – aproape triplându-și importurile pentru a ajuta la înlocuirea energiei venită dinspre Moscova. Consumul lunar a atins chiar un nivel record luna trecută, după intrarea în funcție a lui Trump.

Europa a făcut ceea ce Trump a spus că dorește: a cumpărat mai mult GNL american. Oficialii au sperat că acest lucru ar putea contribui la liniștirea sa și la evitarea tarifelor. La urma urmei, în primul mandat al lui Trump, Europa a calmat ostilitățile comerciale cu promisiuni de a cumpăra mai multă soia și GNL.

De data aceasta, însă, lucrurile au stat diferit. Un Trump mai dezlănțuit se află într-o cruciadă de remodelare a ordinii economice, cel puțin pentru moment.

Principala lecție a fost că a face pe plac cererilor lui Trump pur și simplu nu funcționează.

Apelarea partenerilor care nu sunt

În săptămânile de după alegerea lui Trump, UE s-a oferit să lanseze discuții privind achizițiile de energie, iar von der Leyen a convocat o echipă de oficiali pentru a rezolva problemele logistice.

„Prioritatea este să avem o conversație, să ne implicăm din timp, să discutăm interesele comune și apoi să fim pregătiți să negociem”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la o zi după învestirea lui Trump.

GNL-ul american a fost, de asemenea, un subiect central pentru predecesorul lui von der Leyen, Jean-Claude Juncker. În 2018, președintele Comisiei l-a convins pe Trump să suspende tarifele planificate, printre altele, cu promisiunea de a crește achizițiile de GNL din SUA și de a construi mai multe terminale pentru a importa gaz american.

După ce Trump a fost ales a doua oară, președintele american a declarat că Europa trebuie să meargă și mai departe.

UE, a declarat republicanul în decembrie, trebuie „să compenseze deficitul enorm pe care îl are față de SUA prin achiziționarea pe scară largă a petrolului și gazelor noastre. În caz contrar, vor fi tarife vamale până la capăt”. UE și SUA au, de fapt, o relație comercială relativ echilibrată atunci când sunt luate în considerare atât bunurile, cât și serviciile.

Dar diplomații, cărora li s-a acordat anonimatul, au declarat că se străduiesc să găsească o cale prin intermediul schimbărilor de personal și al dinamicii schimbătoare a puterii în cadrul noii administrații.

„Încercăm să identificăm care sunt oamenii-cheie din administrația americană; trebuie să înțelegem cine poate livra cu adevărat – unii … s-ar putea să nu fie ceea ce spun titulaturile lor”, a declarat unul dintre acești trimiși în martie, reclamând faptul că rolurile-cheie de la Casa Albă și de la Departamentul de Stat responsabile pentru relațiile cu Europa au rămas neocupate la câteva săptămâni după inaugurare.

Complicând și mai mult problema, a spus diplomatul, administrația Trump a preferat să comunice direct cu capitalele individuale ale UE, chiar dacă Bruxelles-ul joacă un rol esențial în politica comercială pentru cei 27 de membri ai săi.

„Trump consideră că UE este singurul lucru care se află între el și subjugarea țărilor individuale la voința sa”, a declarat diplomatul. „Așa că principala punte de legătură pentru noi au fost capitalele naționale. Franța, Germania, Italia – acestea sunt foarte bine conectate și acestea sunt canalele pe care am fost forțați să le folosim”.

Doi oficiali din țările UE au declarat că și-au exprimat dorința de a cumpăra mai mult GNL american la Washington, dar că SUA nu au oferit claritate cu privire la modul în care ar funcționa un acord sau ce ar primi Europa în schimb.

Frenezia combustibililor fosili

Pe lângă obstacolele diplomatice din străinătate, au existat și provocări pe plan intern. Multe țări din UE sunt deja puternic dependente de gazul american, iar creșterea importurilor ar prezenta și mai multe obstacole.

„Nu mai putem face mare lucru”, a declarat în ianuarie Robert Habeck, vicecancelarul german demisionar, menționând că 90% din GNL-ul țării sale provenea deja din surse americane.

Unele țări preocupate de climă au avertizat Bruxellesul că orice acord cu SUA privind combustibilii fosili nu ar face decât să dăuneze eforturilor UE de a salva planeta.

În ianuarie, ministrul finlandez al energiei și mediului, Kai Mykkänen, a declarat pentru POLITICO că țările UE ar trebui „să se concentreze asupra eliminării [combustibililor] fosili și nu să găsească noi piețe de unde să cumpere”.

Cu toate acestea, Comisia a mers mai departe. În februarie, executivul UE a publicat un plan de reducere a prețurilor ridicate la energie care apasă asupra companiilor locale. Strategia includea o ofertă de a susține contracte pe termen mai lung cu exportatorii americani de GNL – evocând chiar posibilitatea de a susține indirect investițiile în infrastructura de gaze din SUA pentru a obține un acces mai bun.

Acest lucru a deranjat grupurile ecologiste, care au susținut că astfel de măsuri ar bloca blocul comunitar în folosirea combustibililor fosili timp de decenii și ar împiedica trecerea planificată la sursele regenerabile de energie.

În spatele titlurilor de ziar

Dincolo de discuțiile neproductive la nivel înalt, forțele pieței apropie deja UE și SUA în materie de energie.

„Europa va cumpăra probabil mai mult GNL din SUA în acest an, nu din cauza geopoliticii, ci din cauza nevoii continentului de a-și reface stocurile înainte de iarna viitoare și pentru că anul acesta se vor activa mai multe stocuri de GNL din SUA”, a declarat Laura Page, șefa departamentului de analiză a gazelor din cadrul firmei de informații Kpler.

Potrivit celor mai recente date ale companiei, UE se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu gaze și va încheia iarna cu rezervoarele umplute doar cu o treime. Acest lucru se datorează „unei ierni reci și fără vânt, dublată de un șoc al aprovizionării din partea Rusiei la începutul anului”, când a expirat un important pact de tranzit care permitea Moscovei să expedieze livrări către Europa prin Ucraina.

Acest lucru a plasat Washingtonul într-o poziție privilegiată pentru a profita de situație. Noile instalații GNL de la Plaquemines în Louisiana și Corpus Christi în Texas, care au fost finalizate în timpul administrației anterioare, au asigurat, de asemenea, o capacitate suficientă pentru a satisface cererea.

Datele Kpler arată că importurile americane de gaze au crescut brusc în ultimii ani, atingând un nivel record de 5,59 milioane de tone în luna martie a acestui an.

„Întrebarea este cât de serios putem lua în considerare planurile lui Trump privind tarifele”, a declarat Ajay Parmar, analist la firma de informații despre mărfuri ICIS. „Ca în toate cazurile, aceste mișcări pot fi întotdeauna văzute ca adevăratul început al negocierilor, nu ca sfârșitul”.

Dar, cel puțin pentru moment, Trump nu pare dispus să asculte prea multe despre energie, lăsând Europa să se confrunte cu tulburări economice și să se întrebe ce ar putea funcționa, dacă ar funcționa ceva.

Citește și: Marea majoritate a vest-europenilor sprijină tarifele de retorsiune împotriva SUA. Rezultatele celui mai recent sondaj de opinie

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version