Un sfert de milion de români fără ocupație nu-și caută de muncă și nici nu ar fi dispuși să înceapă lucrul imediat, dacă ar primi o ofertă neașteptată. Sunt date recente venite de la Institutul de Statistică. Procentul celor fără ocupație care susțin că ar munci, dar care nu fac niciun efort ca acest lucru să se întâmple a crescut cu 10% în ultimul an.

6 milioane de români apți de muncă nu lucrează. 250 de mii s-ar angaja, dar nu se grăbesc.

– Eu nu zic că nu, dar nici pe nimic.

Domnul din imagini locuiește într-un sat aflat la 30 de kilometri de Iași. Spune că ar munci, dar nu pe salariul minim pe economie.

– Eu am familie de întreținut, mai degrabă îmi convine ca să mă duc la unul la altul.
Reporter: Cu ziua ziceți.
– Și, stau acasă.
– Cât se plătește cu ziua?
– Două milioane jumate.

Ceea ce înseamnă că în două săptămâni, din lucrul cu ziua, reușește să câștige salariul minim pe economie.

– Încă avem copii mici care trebuie să-i ducem la școală, să-i aducem. Să crească copiii și după aia mergem și la serviciu că trebuie.

– Locuri de muncă găsești, dar te angajează, o săptămână, două, merge și cealaltă săptămână nu mai poți merge, te dă afară, fără bani, fără nimic.
Reporter: Păi la muncă trebuie mers, nu?
– Mers, dar dacă nu mai poți.

Ciprian Iftimoaei – sociolog: În ultimii ani am asistat la o devalorizare a muncii corecte, cinstite, disciplinate. În România în momentul de față verbul existențial este „a te descurca”, nu „a munci”.

Ionela spune că s-a angajat în oraș acum două luni și face naveta. E primul loc de muncă de când a terminat școala, acum 20 de ani.

– Eu am găsit. Dacă vrei să muncești, da, găsești. E greu cu banii, trebuie bani.

95% dintre românii care spun că vor să muncească nu caută oferte de angajare. Potrivit statisticilor oficiale, 5% dintre ei susțin că și în cazul unei oferte neașteptate, nu ar fi dispuși să înceapă lucrul imediat.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version