Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit joi, într-un interviu pentru MSNBC News, despre perspectivele unei posibile încetări a focului în Ucraina, precum și despre sprijinul acordat Kievului înainte de învestirea președintelui ales Donald Trump în ianuarie, relatează Kyiv Independent.

„Vreau să mă asigur că oferim viitoarei administrații și ucrainenilor cea mai puternică poziție posibilă pentru a juca în 2025”, a declarat Blinken. „Ucrainenii trebuie să ia decizii fundamentale cu privire la continuarea luptei sau la încercarea de a negocia și de a ajunge la o încetare a focului. Întrebarea fundamentală este dacă Rusia este pregătită să facă acest lucru și să o facă cu bună credință.”

„În cazul în care se ajunge la această situație, dorim să ne asigurăm că ucrainenii și administrația Trump au cea mai bună poziție pentru a încheia cea mai puternică înțelegere posibilă. Iar asta înseamnă să încercăm să consolidăm poziția Ucrainei pe câmpul de luptă”, a adăugat Blinken.

Comentariile oficialului vin în contextul în care Trump s-a angajat să „scoată” SUA din războiul Rusiei și să negocieze un acord de pace rapid. Oficialii ucraineni l-au îndemnat pe președintele ales să mențină sprijinul și să adopte o abordare „pace prin forță” în relațiile cu Rusia.

Wall Street Journal a relatat pe 12 decembrie, citând surse oficiale confidențiale, că Trump dorește ca trupele europene să monitorizeze o posibilă încetare a focului în Ucraina. Trump ar fi făcut aceste comentarii în timpul întâlnirii sale din 7 decembrie cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și liderul francez Emmanuel Macron, la Paris.

„Dacă se ajunge la o situație în care există o încetare a focului în condiții corecte și durabile, ar fi un lucru bun. Dar pentru ca aceasta să fie durabilă, trebuie să existe un fel de asigurare că Rusia nu se va odihni pur și simplu, nu se va reface și nu va ataca din nou”, a adăugat Blinken în timpul interviului.

În timpul unei vizite la Bruxelles, președintele Zelenski a respins ideea înghețării conflictului fără garanții de securitate, adăugând că astfel Rusia ar „câștiga timp” pentru a se regrupa înainte de un nou atac.

El a spus că „discută idei cu liderii europeni” cu privire la o posibilă desfășurare a forțelor europene de menținere a păcii în țara aflată în conflict.

La 13 decembrie, Andrii Yermak, șeful Biroului prezidențial, a declarat că Ucraina nu este pregătită să intre în negocieri cu Rusia, deoarece nu are suficient sprijin occidental pentru a se angaja de pe o poziție de forță.

Editor : C.L.B.

Share.
Exit mobile version