UE irosește energie verde în timp ce industria stagnează. Fără o stocare pe termen lung și disponibilă pe scară largă, Europa va avea dificultăți în a rezolva problema prețurilor, scrie Politico.
Ascunse în spatele a două turnuri de răcire uriașe într-o centrală de gaz închisă din Vilvoorde, Belgia, o mare de cutii dreptunghiulare deține cheia pentru rezolvarea uneia dintre cele mai complicate provocări ale UE: energia este risipită. Containerele, fiecare cântărind 26 de tone și întinzându-se cât vezi cu ochii, sunt pline de baterii cu litiu. Împreună, acestea vor alcătui în curând cel mai mare parc de stocare de baterii din Europa. UE are disperată nevoie de acest proiect.
Blocul european produce energie regenerabilă într-un ritm record, dar nu poate folosi întotdeauna energia pe care o produc centralele eoliene și panouri solare. Uneori cererea nu există, așa că energia este pur și simplu pierdută, deoarece electricitatea nu poate fi întotdeauna stocată.
Cum vor evolua prețurile la energie în 2025
Este o problemă mare. În 2023, UE a risipit în esență echivalentul a 0,5% din consumul său total de energie, potrivit Eurelectric, principala asociație a industriei energiei electrice din UE. Acest lucru face mai dificilă rezolvarea unei alte probleme urgente: prețurile ridicate ale energiei care afectează producătorii.
Tehnologiile de stocare a energiei pot atenua creșterile de prețuri și pot ajuta operatorii de energie regenerabilă să evite reducerea producției în perioadele de surplus, o problemă din ce în ce mai frecventă în Europa.
Locuri precum Vilvoorde „pot răspunde cu adevărat la unele dintre cerințele energetice [în schimbare] de astăzi, care vor crește doar pe măsură ce tranziția energetică va continua,” a spus Wim Alen, vicepreședinte adjunct la Engie, compania de utilități care dezvoltă proiectul. Pentru companii, a adăugat el, „se va traduce în facturi mai ieftine.”
Miza este existențială pentru companiile europene mari consumatoare de energie, care se confruntă cu prețuri la energie de două ori mai mari decât cele ale rivalilor lor din SUA. Aceste prețuri vor continua să crească în acest an, conform unei evaluări interne a UE.
Planul UE pentru redresare economică
Miercuri, UE își va dezvălui planul grandios pentru a îmbina redresarea economică cu politica verde. Acesta va include promisiuni de a sprijini dezvoltatorii de stocare a energiei, un plan care „contribuie la scăderea prețurilor pentru toți consumatorii,” conform unui draft obținut de POLITICO. Este un început, spun reprezentanții industriei și experții, dar va fi nevoie de mult mai mult.
Ceea ce UE are nevoie mai presus de toate, a spus Jacopo Tosoni, de la Asociația Europeană pentru Stocarea Energiei, este „o strategie clară.”
Anul trecut, UE a obținut 47% din electricitatea sa din energie verde; Bruxelles-ul a făcut eforturi mari pentru a construi surse de energie regenerabilă și pentru a atinge obiectivele climatice. Dar acest succes aduce și o serie de probleme.
În 2023, UE a risipit echivalentul a 0,5% din consumul său total de energie, potrivit Eurelectric. Producția nesperată de energie solară și eoliană cauzează volatilitate pe piețele de energie, creând incertitudine pentru cumpărători. În perioadele de surplus, prețurile energiei pot deveni chiar negative, afectând veniturile. Anul trecut, prețurile la energie din UE au scăzut sub zero de 1.480 de ori, potrivit Eurelectric.
Prea multă energie verde poate, de asemenea, determina operatorii de rețea să ordone centralelor regenerabile să își reducă producția pentru a echilibra cererea și oferta. Atunci se pierde energia.
„Investițiile încetinesc,” a spus Walburga Hemetsberger, director general al lobby-ului SolarPower Europe, semnalând că creșterea numărului noilor panouri solare din UE a scăzut cu 92% anul trecut. „Aceasta este doar începutul unei tendințe pe care nu vrem să o vedem pentru că pune în pericol tranziția energetică,” a spus ea.
Noile tehnologii pot ajuta la stocarea energiei
Potrivit lui Sepehr Soltani, analist energetic la consultanța Rystad, această încetinire este „principalul motiv pentru care stocarea energiei este importantă,” deoarece poate stoca și livra electricitate eficient înapoi în rețea în perioadele de cerere redusă.
Europa are câteva situri de stocare a energiei, a spus Soltani, două treimi dintre acestea fiind așa-numita stocare prin pompare. Aceasta funcționează prin utilizarea turbinelor hidroelectrice pentru a împinge apa în rezervoare în perioadele de surplus, care apoi este eliberată și transformată din nou în energie atunci când cererea este mare. Aproximativ o treime sunt parcuri de baterii, precum cel din Vilvoorde, care pot stoca temporar electricitatea până când operatorii de rețea o solicită. Dar este un sistem suboptimal. Stocarea prin pompare funcționează doar în zone specifice, iar bateriile stochează de obicei energie doar pentru câteva ore.
Noile tehnologii pot ajuta la păstrarea energiei pentru perioade mai lungi. Compania olandez-irlandeză Corre Energy, de exemplu, construiește în prezent proiecte în Danemarca și Țările de Jos care comprimă aerul în vechi mine de sare, care este apoi transformat din nou în electricitate. Cavernele pot stoca energie până la „trei zile și jumătate,” a spus Patrick McClughan, CEO-ul Corre Energy, ceea ce oferă operatorilor de rețea mai multă flexibilitate decât „trei până la patru ore” obținute din baterii.
Dar extinderea stocării de energie la scara necesară va necesita mai mult ajutor din partea UE, spun susținătorii. Astăzi, Europa are aproximativ 85 de gigawați de sisteme de stocare a energiei în funcțiune. Comisia Europeană a acordat statelor membre timp până în 2027 pentru a stabili obiective de stocare și alte ținte pentru a gestiona mai bine fluctuațiile dintre cerere și ofertă.
Editor : M.I.