Rezerve mari de hidrogen alb – o sursă de energie curată – ar putea exista în marile lanțuri muntoase de pe Pământ, potrivit unui nou studiu. Dacă informația se confirmă, ar fi o descoperire critică pentru eforturile de combatere a crizei climatice, potrivit CNN.

Hidrogenul alb, cunoscut și sub denumirea de hidrogen auriu, natural sau geologic, ar putea fi utilizat pentru înlocuirea combustibililor fosili. Cu doar câteva decenii în urmă, unii oameni de știință au început să spună că acest combustibil puternic ar putea exista în cantități mari în scoarța Pământului.

Principala problemă pentru geologi a fost să găsească rezerve destul de mari încât să poată satisface apetitul uriaș pentru energie al umanității.

Pentru a rezolva acest mister, o echipă de cercetători a folosit modele computerizate ca să simuleze mișcarea plăcilor tectonice ale planetei și să determine cu mare precizie regiunile care îndeplinesc condițiile pentru generarea unor cantități mari de hidrogen alb.

Oamenii de știință au descoperit că lanțurile muntoase precum Pirineii și Alpii Europeni ar putea fi astfel de locuri, potrivit studiului publicat miercuri în Science Advances.

Hidrogenul, care produce doar apă atunci când arde, a fost luat în considerare de mult timp ca o sursă de energie curată, în special pentru industriile cu un consum mare de energie, precum industria aviației și a oțelului.

Momentul exploziv care a dat naștere cursei pentru hidrogenul alb

Momentul cheie a avut loc în Mali, în 1987, atunci când un muncitor fumător a descoperit pe propria lui piele cât de inflamabil este gazul fără miros ce ieșea dintr-o fântână. La contactul dintre hidrogenul alb și țigara aprinsă, fântâna a luat imediat foc.

Fântâna a fost sigilată repede, dar, aproape 25 de ani mai târziu, ea a fost din nou deschisă. Acum, este o sursă de hidrogen care ajută la alimentarea cu energie a unui sat din apropiere.

Rezerve de hidrogen alb au fost descoperite în SUA, Australia, Franța și alte țări; problema, însă, este că rezervele nu sunt destul de mari.

„Știm că natura produce hidrogen, dar opțiunea nu a fost niciodată explorată pentru producția de energie”, a explicat Frank Zwaan, autor al noului studiu și geolog al Centrului Helmholtz pentru Științe Geologice din Germania.

Alte surse de energie au fost mai ușor de accesat, dar criza climatică a accelerat cursa pentru găsirea unor noi alternative. Pirineii, Alpii și părți din Himalaya ar putea conține hidrogen alb în cantități uriașe, ceea ce ar putea avea un impact fundamental în combaterea încălzirii globale.

Următorul obiectiv va fi acum găsirea unor acumulări mari de hidrogen alb care să poată fi captate, potrivit lui Zwaan. Operațiunile de explorare a unor posibile zăcăminte se desfășoară deja în Franța, regiunea balcanică și SUA.

Există mai mulți pași care trebuie făcuți pentru a crea o industrie viabilă a hidrogenului alb, inclusiv dezvoltarea unor metode economice și fiabile de a extrage această resursă și construirea infrastructurii pentru depozitarea și transportarea sa.

Zwaan estimează că ar mai putea dura zeci de ani până când hidrogenul alb va putea fi comercializat. „Nu ar trebui să ne așteptăm că va fi un leac miraculos imediat.”

Oamenii de știință se arată, însă, optimiști. „Petrolul a fost un fel de curiozitate până când a fost pregătită tehnologia necesară pentru utilizarea sa la scară largă”, a spus Zwaan, care a precizat că hidrogenul alb „ar putea urma un traseu similar”.

Editor : Raul Nețoiu

Share.
Exit mobile version