Preşedintele AUR, George Simion, a anunțat marți că parlamentarii AUR, S.O.S. România, POT depun la Camera Deputaţilor moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, intitulată „Premierul NORDIS trebuie să plece, românii s-au săturat de umilinţă”.  Moțiunea de cenzură va fi citită, în plenul reunit al celor două Camere, marți ora 17.00, au decis Birourile permanente reunite. Dezbaterea și votul moțiunii va avea loc în plenul reunit de vineri, 28 februarie, de la ora 11.00.

Moţiunea este semnată de parlamentari AUR, S.O.S. România, POT, neafiliaţi şi unul de la minorităţi, a declarat George Simion, în timpul unei conferințe de presă ținute la Parlament. 

„Suntem deciși să discutăm cu fiecare parlamentar, și facem un apel la români să le ceară parlamentarilor lor să se prezinte la votul pentru moțiune și să voteze împotriva premierului Nordis. Știu că sunt nemulțumiți și în PSD și în PNL. Acum e un moment propice să fie alături de poporul român”, a afirmat el. 

Președintele AUR a lansat în același timp un atac la USR.

„USR dacă nu va vota această moțiune, arată că stă și el în buzunarul lui Nordis. Să vedem motivul pentru care refuză liderii USR să semneze moțiunea. Poate pentru că și ei sunt implicați în scandalul Nordis? Să vedem odată pentru totdeauna unde este USR-ul, în buzunarul lui Marcel Ciolacu sau de partea celor care vrem să-l dăm jos pe Ciolacu?”, a spus el.

În replică, într-o intervenție la Digi24, liderul deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a declarat că George Simion e cel care a primit voturi de la PSD la alegerile din noiembrie și că nu poate acuza USR-ul „că îl ține în brațe pe Ciolacu”. 

„Îl aud pe Simion care ne acuză pe noi că ținem în brațe cu Ciolacu. Dacă ar fi făcut pe sfert opoziție la PSD cât am făcut noi USR-ul la PSD și la Ciolacu, ar fi putut să comenteze. Dar, până una alta, Simion e cel care a primit voturi de la PSD în noiembrie. Simion e cel care are dealuri prin toată țara prin consilieri locale și la București și multe orașe de pentru viceprimari cu PSD-ul și majorități cu PSD-ul. Asta este realitatea, astea, faptele”, a spus Moșteanu. 

El susține că Marcel Ciolacu trebuie să plece acasă, însă trebuie să fie clar ce urmează după ce cade acest guvern. 

„Noi am spus de foarte multe ori că Marcel Ciolacu trebuie să plece, că e în cădere liberă, decredibilizează pe toți. Asta este o realitate, însă însă mai sunt două luni și ceva până la alegerile prezidențiale. Avem un președinte interimar. Dacă nu este clar ce urmează a doua zi după ce cade guvernul Ciolacu, noi nu putem să votăm pentru că avem o responsabilitate față de milioanele de români care își văd de treaba lor, își plătesc taxele, muncesc, duc firmele pe care le administrează înainte și produc valoare în țara asta. Ori nu putem să aruncăm țara în haos doar pentru că nu ne place nouă Marcel Ciolacu”, a spus el. 

Ionuț Moșteanu îl acuză pe Simion că are o înțelegere cu Ciolacu. 

Dincolo de toate declarațiile astea pompoase, au o înțelegere între ei Simion și cu Ciolacu. Pentru că Simion trage acum un glonț în aer, glonțul moțiunii de cenzură. Un glonț tras în aer în momentul ăsta de Simion și nu mai poate trage altul, un glonț la figurat, bineînțeles, până în septembrie. De fapt, Simion îl ajută din nou pe prietenul lui Marcel Ciolacu, se ajută reciproc când au nevoie unui de altul, ați văzut cum l-a ajutat și în noiembrie”, spune Moșteanu. 

Într-o postare pe Facebook, acesta a reiterat că USR nu va colabora cu „trădătorii de țară”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Depunerea moţiunii de cenzură a fost anunţată de S.O.S. România şi săptămâna trecută, însă demersul a fost amânat. Liderul senatorilor AUR, Petrişor Peiu, a declarat, atunci, că au fost strânse 154 de semnături pentru depunerea ei, însă, se aşteaptă până miercuri, 26 februarie, semnăturile parlamentarilor USR. USR a anunţat, însă, că parlamentarii formaţiunii nu vor semna o moţiune de cenzură cu „izolaţioniştii”. 

Potrivit surse Digi24, votul pe moțiune va fi dat vineri.

Textul moțiunii de cenzură 

Semnatarii moţiunii de cenzură susţin că Guvernul actual este „ilegitim” şi, deşi se află în funcţie de doar două luni, acumulează „un bilanţ ruşinos de abuzuri şi eşecuri”.

„Premierul Marcel Ciolacu a fost impus de către preşedintele ilegitim Klaus Iohannis, în perioada în care acesta îşi încheiase deja mandatul constituţional. Prin urmare, acest Guvern şi acest prim-ministru sunt lipsiţi de orice urmă de legitimitate, reprezentând de fapt prelungirea abuzivă a unui regim respins categoric de cetăţeni. În ceea ce priveşte capacitatea sa executivă, într-o democraţie funcţională nici măcar nu ar fi fost nevoie de o moţiune de cenzură pentru a-l înlătura – acest Guvern nu ar fi trebuit să existe vreodată. Voinţa populară exprimată la alegerile din decembrie a fost clară: românii au cerut schimbare. Ce avem însă astăzi? O coaliţie condusă de Marcel Ciolacu şi aliaţii săi, la care a aderat UDMR, mereu dispusă să se aşeze la masa succesorală. În acest joc de culise atât de previzibil, UDMR a primit ministere-cheie, dar şi răspunderea de care fuge Marcel Ciolacu, acesta încercând astfel să se eschiveze de responsabilitatea prăbuşirii economice provocate de ultimele măsuri fiscale şi de politicile haotice adoptate în ultimele luni. Însă această manevră nu face decât să confirme că guvernarea actuală funcţionează pe baza trocurilor politice, fără nicio preocupare reală pentru bunăstarea românilor, nici măcar pentru o siguranţă minimală a acestora”, se afirmă în moţiune.

În opinia semnatarilor, premierul şi-a pierdut credibilitatea, imaginea acestuia şi a unor membri „marcanţi” ai Cabinetului fiind „compromisă” prin „asocierea cu monstruosul scandal ‘Nordis’, o fraudă de proporţii uriaşe, de zeci de milioane euro, care a lăsat în urmă aproape 1.000 de români înşelaţi de complicitatea inacceptabilă dintre politicieni corupţi şi afacerişti interlopi”.

„O ţară întreagă a privit cu indignare cum un ministru, extrem de apropiat de premier, s-a afişat ostentativ alături de afaceriştii din gruparea Nordis la o masă într-un club de lux, unde nota de plată a ajuns la zeci de mii de euro. Un asemenea dezmăţ sfidător reprezintă o manifestare a dispreţului faţă de poporul român, în contextul în care peste 32% dintre români sunt expuşi riscului de sărăcie, iar 250.000 de copii se culcă flămânzi în fiecare seară. Premierul Ciolacu a beneficiat de zboruri cu avioane private către destinaţii de lux de pe Coasta de Azur, plătite cu zeci sau chiar sute de mii de euro de către gruparea Nordis. În faţa acestor dezvăluiri, explicaţiile sale au fost incoerente, jenante şi deloc convingătoare, încercând să ascundă o realitate pe care românii o văd limpede: corupţia a ajuns vizibilă la vârful Guvernului”, mai susţin semnatarii.

Conform acestora, în aceste condiţii, prim-ministrul „nu mai poate rămâne în funcţie, iar demiterea sa este o necesitate pentru a reabilita viaţa publică şi pentru a reda încrederea cetăţenilor în instituţiile statului”.

„Cât despre soluţiile sale pentru români, ele sunt la fel de credibile ca şi diploma sa de bacalaureat. Apropos, aţi găsit-o, domnule Ciolacu? (…) Guvernul Ciolacu II este descalificat pentru că şi-a încălcat propriul program de guvernare, aprobat prin Hotărâre a Parlamentului României. (…) După anii de risipă şi jaf, coaliţia din jurul lui Marcel Ciolacu nu doar că nu dă înapoi, ba chiar îşi adânceşte mâna în buzunarele românilor mai mult ca niciodată. La doar o săptămână de la primirea votului de încredere, Guvernul, sub conducerea lui Ciolacu, a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 156/2024 din 30 decembrie 2024, în fapt, un pachet de măsuri nepopulare, adoptat fără votul Parlamentului, încălcând flagrant HP nr. 33 din 2024. Ce a promis premierul în Parlament în cuvântul şi sub semnătura sa şi ce a livrat? Doar înşelăciune şi austeritate impusă peste noapte”, se mai susţine în moţiune.

Parlamentarii semnatari îl acuză pe Marcel Ciolacu de „minciuni” privind facilităţile fiscale, „atac asupra microîntreprinderilor”, majorarea impozitelor „fără nicio jenă”, „pensii îngheţate”, „incompetenţă” în gestionarea fondurilor europene.

„România are alocate 31 de miliarde de euro prin Fondurile Structurale şi de Coeziune (FSC) pentru perioada 2021 – 2027. Cu toate acestea, la finalul anului 2024, rata efectivă de absorbţie era de doar 2%, adică 618 milioane de euro. Acestea sunt datele oficiale ale Ministerului Finanţelor, date ce arată un eşec care ar fi trebuit să alerteze deja Guvernul şi să genereze acţiuni urgente încă din primele zile ale lui 2025. În lipsa unor măsuri rapide, România riscă să piardă miliarde euro, bani care ar fi putut finanţa investiţii esenţiale”, se arată în moţiunea de cenzură.

Semnatarii mai acuză Guvernul că „tratează persoanele cu dizabilităţi ca fiind o povară a statului” şi este „profund imoral” deoarece invocă presiunea deficitului pentru a justifica îngheţarea pensiilor şi a alocaţiilor.

„Prin refuzul de ajustare a pensiilor, Executivul condamnă pensionarii la o pierdere continuă a puterii de cumpărare, transformând o măsură economică într-o nedreptate socială. Îngheţarea pensiilor, fără a le indexa măcar cu inflaţia, reprezintă o măsură profund regresivă, care afectează exact categoriile sociale pe care un Guvern condus de un premier social-democrat ar trebui să le sprijine. Peste 910.000 dintre pensionari primesc doar pensia minimă garantată, de 1.281 lei, iar aproape 3 milioane dintre pensionari au pensii mai mici de 3.000 de lei, cu un sfert mai puţin decât coşul minim de consum pentru o persoană, cifrat la 3.972 de lei. (…) Mai mult, pentru a agrava situaţia românilor, pe lângă neindexarea pensiilor, se adaugă şi îngheţarea alocaţiilor distribuite celor 3,6 milioane de copii ai României. Unu din patru copii din ţara noastră trăiesc în sărăcie extremă, iar 13% dintre copiii noştri sunt subnutriţi”, se menţionează în document.

Potrivit acestuia, Guvernul este, totodată, „incapabil să asigure dezvoltarea sănătoasă a naţiunii române”.

„Bugetul alocat sănătăţii este la jumătatea mediei europene ca pondere în PIB, iar bugetul alocat prevenţiei este de trei ori mai mic decât media europeană, împingând astfel sistemul medical spre o situaţie evitată de toate celelalte state europene: aglomerarea spitalelor. Faptul că 22.000 de medici au ales să profeseze în străinătate plasează ţara noastră pe locul trei global la ‘ exportul’ de medici (după India şi Pakistan) şi pe primul loc în lume ca pondere din totalul profesiei (37%) a acestui nedorit ‘export’. 600 de localităţi nu au niciun medic de familie şi actualul Guvern nu îşi propune nicio măsură pentru a compensa acest lucru”, argumentează semnatarii moţiunii.

Ei susţin, de asemenea, că Guvernul este „abuziv şi instrumentează practici profund străine democraţiei”. „Campania de intimidare a cetăţenilor critici la adresa politicilor guvernamentale prin descinderi ale Poliţiei la domiciliile acestora este inacceptabilă într-o societate democratică. În fapt, premierul a transformat Poliţia într-un instrument politic, iar Guvernul răspunde în solidar pentru abuzurile girate de la nivel înalt. Abuzurile comise împotriva unor cetăţeni paşnici, cu opinii politice diferite, subminează fundamentul democraţiei şi erodează încrederea în instituţiile statului. (…) Guvernul condus de către Marcel Ciolacu este un Guvern ilegitim, anacronic, necredibil, incompetent, imoral şi abuziv”, mai transmit parlamentarii semnatari ai moţiunii de cenzură.

Editor : C.L.B.

Share.
Exit mobile version